Hoe overleef je een lange duurloop?

Je houdt ervan, maar je kan er ook enorm tegenop zien want het is een ware mentale uitdaging.

Er is een zeer dunne lijn tussen haat en liefde voor duurlopen. Je houdt ervan, maar je kan er ook enorm tegenop zien. Je moet zo 20 kilometer of meer lopen. Hoe ga je dat volhouden? Soms gaat het geweldig en voelt het alsof je op wolken loopt. De andere keer lijkt het alsof er geen einde aan komt en lijkt het alsof je geen stap vooruitkomt. Hoe moet je hier nou mee omgaan? 

Toen ik halve marathons begon te lopen, was de enige manier waarop ik mijn lange duurlopen behapbaar kon maken is door ze in kleine stukjes op te delen. Binnenkort begin ik ook met trainen voor de marathon van Eindhoven en ik denk dat door de lange duurlopen in kleine stukjes op te delen ik het makkelijker aan kan. Ik kijk namelijk erg op tegen de duurlopen van 30 kilometer en langer. Niet dat ze niet leuk zijn. Integendeel, ze zijn een uitje. Een momentje voor mezelf. Een lange duurloop is gewoon pure ontspanning. Je dwaalt helemaal af in je eigen gedachte en kan gewoon genieten van je omgeving. Het is een soort meditatie. Heerlijk vind ik het. 

Toch kunnen lange duurlopen een zware mentale uitdaging zijn. Dus hoe maak je lange duurlopen makkelijker voor jezelf? Nou, ik heb een paar tips voor je. Als je erg tegenop ziet om bijvoorbeeld twee uur lang achterelkaar te lopen, kan je het in tweeën of drieën opsplitsen. Dit doe je door bijvoorbeeld twee keer een rondje van 10 kilometer te lopen. Je loopt het een keer, drinkt wat, stretcht wat en gaat dan je tweede rondje lopen. Ik verzeker je, je tweede rondje voelt als een hele nieuwe training. 

Een andere optie is om je training in kleine stukjes op te delen en je alleen te concentreren op de aankomende 3 of 5 kilometer. Je denkt niet na over de kilometers die je al hebt gelopen, je concentreert je alleen op de aankomende 5 kilometer. Als je die vijf kilometer op hebt zitten, denk je weer aan de volgende 5 kilometer. Niks meer en niks minder. Hierdoor wordt de afstand behapbaar.  Worden je benen vermoeid? Dan kan je je concentreren op een punt in de verte. Tot bijvoorbeeld een lantaarnpaal of bushokje verderop. Voor je het weet ben je er en kan je op het volgende punt concentreren. 

Een ander idee is om samen met iemand te lopen. Lange duurlopen moet je vaak langzaam lopen, dus kan je ook prima praten. Dit is dan ook meteen een goede test of je niet te snel gaat. Kan je moeilijk een gesprek houden tijdens het lopen? Dan loop je te snel. Als je samen met iemand loopt, ben je vaak voor je het weet 15 kilometer verder. Is er niemand die zo’n lange afstanden moet trainen? Dan kan je ook vragen of er iemand naast je gaat fietsen en je aanmoedigt. 

Misschien doe je dit al, maar een andere optie is om podcasts te luisteren terwijl je hardloopt. Terwijl je luistert, laat je je fantasie te vrije loop en raak je helemaal in de flow. Je merkt nauwelijks dat je aan het lopen bent!

Van tevoren je route uitstippelen kan ook een fijne mentale ‘trick’ zijn. Je weet: ik moet hier rechtsaf, daar naar links en vervolgens daar een rondje lopen. In je hoofd maak je zo de afstand kleiner en behapbaar waardoor je het makkelijker aan ‘kan’. Je kan ook je favoriete route een keer andersom lopen. Dan zie je alles ineens vanuit een ander perspectief! Zoveel ideeën, ik denk dat het tijd is om de hardloopschoenen aan te trekken en erop uit te gaan. 

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training