Training

Tips tegen schurende bovenbenen tijdens hardlopen

Door
Eleanor Crick
14 juni 2019 00:00
Tips tegen schurende bovenbenen tijdens hardlopen
Ik herinner me het moment nog waarop ik me voor het eerst realiseerde dat mijn bovenbenen tijdens het lopen tegen elkaar aan gingen schuren. Het was mijn eerste 10 km hardloopwedstrijd en het was zomer. Bij ieder stap kusten de binnenkanten van mijn dijen elkaar.  Bij ieder stapje. Plak, wrijf, plak en uiteindelijk wordt het schuur, schuur en vervolgens een geïrriteerde huid. 

Oorzaak 

Het schuren gebeurt vooral als het warm is en je gaat zweten. Dit gebeurt om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Met name op plekken waar weinig lucht bij kan komen.

Zweet bestaat uit zout en water, maar ook uit de stofjes orthocresol en paracresol, en die hebben een huid-ontsmettende werking. Door de warmte gaat je huid opzwellen. Op plekken waar weinig lucht bij kan komen, wordt het voor de zweetklieren moeilijk om het zweet af te voeren, waardoor ze verstopt raken. Het zout zorgt dan voor irritaties en kleine ontstekingen. Vooral als je daarbij gaat hardlopen.

Dit is dus waarom je vooral in de zomer last hebt van het schuren. Gelukkig zijn er een aantal redmiddelen die goed werken tegen schurende lichaamsdelen. Ik geef je een aantal tips om het schuren te verlichten of hopelijk te voorkomen.

Hardloopbroekjes

Als je een kort broekje aantrekt voor het hardlopen, zorg dan dat het ook een strak binnenbroekje aan de binnenkant is genaaid. Je hebt loszittende shorts en je hebt strakke shorts en strakke shorts zouden beter tegen het schuren werken. Koop natuurlijk je short ook niet te klein, anders kruipt het broekje omhoog en krijg je er toch last van. 

Talkpoeder

Talkpoeder. Bij sommige mensen werkt dit uitstekend omdat het vocht absorberend is. Strooi een beetje in je kleding en klop de boel vervolgens goed uit voordat je het aantrekt.

Crème

Vaseline kan het schuren tijdelijk voorkomen, maar helaas trekt dit na een tijdje in en moet je dus weer smeren. Van een aantal hardlopers werd mij Bodyglide ook aangeraden. Dit werkt ook voor tepels, tenen, armen. Maar er zijn op talloze website zalfjes te vinden die een beschermlaagje aanleggen zonder in de huid te trekken en die water- en zweetresistent zijn. 

Spray

Er bestaat nu ook een spray dat beschermt tegen overmatig transpireren, Odorex Extra Dry. Het middel zorgt ervoor dat huid droog blijft. Maar ook hierbij geldt hetzelfde als bij vaseline en talkpoeder: bij de een werkt het en bij de ander niet. Het nadeel van dit product is dat het soms kan prikken. Niet zo handig als je al last hebt van zere bovenbenen. 

Water

Door veel water te drinken daalt je lichaamstemperatuur, waardoor je minder zweet en dus minder last van bultjes.

Pleisters 

Daarnaast is er ook de Body Patch ReSkin. Dit is een elastische pleister die je op de zere plekken aan de binnenkant van je benen kunt plakken. Het werkt als een soort tweede huid en is pijnloos te verwijderen. Je kan de pleister ook meerdere keren gebruiken en wassen, wat een groot voordeel is. De pleister zou ook nog eens zweet goed doorlaten. De pleisters kosten ongeveer 7 euro. 

Heb jij nog andere tips tegen schurende benen, tepels of andere lichaamsdelen? 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Kevin Beerenfenger
  Hoi Eleanor, Schuren tussen je bovenbenen kan je voorkomen door bepanthen babyzalf te gebruiken. Beetje duur en erg vet, maar het werkt prima! Blijft ook lang werken. Ik heb er zelf, zonder last, halve marathons meegelopen. Groeten, Kevin
  Reactie geplaatst op 19/06/19 om 16:43 uur
 • Wina
  Ik kan de ReSkin aanraden! Mijn man heeft tijdens langere lopen altijd last van bloedende tepels als hij niets zou doen. De ReSkin heeft speciale patch voor tepels. Perfect. Geen last meer. Niet duur en herbruikbaar.
  Reactie geplaatst op 17/06/19 om 12:01 uur
 • Fred
  Zelf heb relatief dikke bovenbenen, bij de herenmodezaak waar ik regelmatig kom noemen ze dat 'voetballersbenen'. Ik dien dat ook mijn broeken aan te laten passen: broek groter, laten insnoeren op de taille. Afijn, zelf loop ik niet meer dan 10 km, ik kan mij voorstellen dat een marathon een ander verhaal is. Eigenlijk loop ik toch het liefst in een geheel open (geen nauwe tight) broek. Dat is bij toeval eigenlijk ook een broek bedoelt voor voetballen. Wel bij erkende hardloopwinkel een paar speciale boxershorts gekocht, welke uitstekend hun werk doen. Zelf wandel ik wel eens - zonder pauzes - een Kennedymars (80 km), en ook hier geen last.
  Reactie geplaatst op 16/06/19 om 08:12 uur
 • Ray Duijn
  In ieder geval de dijbenen goed scheren de avond van te voren. Niet op de dag zelf , dan is het wellicht nog ietwat gevoelig. Niet 2 dagen van te voren , want dan groeien de haartjes al weer terug. En wellicht nog iets meer trainen/afvallen , voor dat mooie hartvormige doorkijkje - voor vrouwen althans , ik weet niet of vrouwen dat doorkijkje bij mannen mooi vinden namelijk.
  Reactie geplaatst op 27/09/17 om 18:16 uur

Loopkalender

16
juli