Vroeg hardlopen is echt lekker!

De voordelen van een vroege trainingssessie zijn misschien talrijker dan je denkt

Hardlopen, waar vind je de tijd er voor? Nou, je kunt voor heel vroeg in de ochtend kiezen. Een goede keuze als je een niet al te intensieve duurloop plant. Het struikelblok voor iedereen die vroeg op pad gaat voor zijn sport is dat warme comfortabele bed. Daar wil je niet uit, daar wil je in blijven. De voordelen van een vroege trainingssessie zijn misschien talrijker dan je dacht. Dan wordt het tijd om je ochtendtijden te veranderen en dat valt zwaar.

Een duurloop van pak ‘em beet 10 kilometer, waarom moet je die in de avond doen. Terwijl je dan misschien naar je favoriete serie op televisie wilt kijken. Dan kun je die training ook verschuiven naar de ochtend. Het beeld wat er nu in je opkomt is van je gapende ik met halfopen ogen. Onmogelijk denk je. Maar kijk eens om je heen als je om 07:00 buiten de deur komt; verschillende reflecterende hesjes met hardlopers erin komen je voorbij. 

Lager pitje
Als je inderdaad voor de vroege ochtend kiest, kies dan voor een laag intensief trainingsdoel. Veel lopers lopen makkelijker als de dag ver is gevorderd. Dat is goed te verklaren. Je hebt al een paar maaltijden achter je kiezen. Je lichaam is al actief doordat je naar je werk gaat. De geest is al actief door werk of studie. Logisch dat een tijd later op de dag meestal prettiger voelt voor een training. 

Verwacht in de ochtend geen topprestaties. Je ziet net wat het verstrijken van de dag en de andere activiteiten op die dag met je doen. Vroeg hardlopen betekent hardlopen zonder dat je optimaal actief bent. Dat betekent niet dat de training van minder belang is. Die duurloop blijft prima binnen je trainingsdoel van die week passen. Plan alleen geen intensieve trainingen zoals een pure snelheidstraining.

Snelheid: Tweede helft
Moet je het woord snelheid helemaal schrappen? Nee. Door de duurloop activeer je jezelf. Normaliter heb je rustig de tijd en heeft de gemiddelde mens enkele uren nodig voordat je op temperatuur bent. Door de training versnel je dat proces. Je kunt er daarom voor kiezen om in het tweede deel van je duurloop toch enkele versnellingen op te nemen. Dan ben je goed warm. Bijvoorbeeld 8×30 seconden versnelling met tussendoor 30 seconden actieve rust. De laatste anderhalf tot twee kilometer kies je weer voor je duurloop tempo.

Fris & dip
Trainen in de ochtend heeft een voordeel dat later een nadeel wordt. Iedereen die sport in de ochtend zal dat herkennen. Na je training ben je fris en je hebt zin in de dag. De vermoeidheid gaat met je op de loop in de middag. Plan daarom geen lastige besprekingen of opdrachten in dat deel van je werkdag. In de ochtend passen ze goed, dan kun je de hele wereld aan.

Lichte eiwitten en koolhydraten
Sla na de ochtendtraining niet het advies van de hardloopcoaches in de wind: neem nog wat te eten waarbij koolhydraten en eiwitten in zitten. Je bent natuurlijk niet zonder ontbijt op pad gegaan maar dat is waarschijnlijk maar een licht ontbijt. Dat loopt lekkerder. Vul je tekort aan vocht en voedingsstoffen aan na je ochtendtraining want dan houd je dat frisse ochtendgevoel na de training langer vast.

De zin om je bed in te kruipen voor een goede nachtrust komt natuurlijk eerder als je in de ochtend hebt getraind. Geef daar dan ook aan toe, dat draagt bij aan je herstel.

Gewoonte
Het lastigste deel blijft dan nog overeind: vroeg opstaan. Is daar een ideale oplossing voor? Waarschijnlijk niet. De truc is dat de ochtendtraining, en daarmee het opstaan voor die training, een gewoonte wordt. Als je voorbij bent aan het punt dat opstaan het obstakel is maar hoort bij het ritme van die dag gaat het een stuk makkelijker. Er zijn genoeg hardlopers die zoveel plezier uit hun sport halen dat ze die dagen als bijzonder – bijzonder goed – ervaren. Het is een ervaring die ze niet willen missen. Als je op dat punt bent, dan is opstaan op een vroeg tijdstip geen onderwerp van twijfels meer. 

Knipperen
Als je de vroege ochtend ontdekt als trainingstijd, laat je dan wel zien. Fietsers, automobilisten zijn nog niet zo fris wakker als jij na je warming-up en zien je snel over het hoofd. Zorg voor reflectiestrepen in je kleding en lampjes, dan val je op. 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training