Waarom trainen met een vermogensmeter?

Hardlopen met Power! Deel 13:

In de vorige artikelen hebben we aandacht besteed aan de theorie en de praktijk van vermogensmetingen. We hebben laten zien dat de Stryd goede en betrouwbare waarden geeft voor het vermogen van je menselijke motor. Ook hebben we al wat nuttige toepassingen behandeld, namelijk het bepalen en verbeteren van je Loop efficiëntie, je Anaerobe Drempel Vermogen en je trainingszones. Vandaag geven we een overzicht van de mogelijke voordelen, die wij zien voor het trainen met deze nieuwe technologie. Volgende week gaan we in op de mogelijke voordelen in de wedstrijden.

                  – Eindelijk grip op je loopefficiëntie 
                  – Bep[aal zelf je ADV en je trainingszones

1. Voor het eerst kun je nu je loop efficiëntie in een getal gaan vastleggen

Dit vinden wij toch wel een revolutionaire doorbraak, waar we veel van verwachten. Eindelijk kunnen we in een getal gaan vastleggen hoeveel energie we gebruiken om hard te lopen. En omdat we dat getal dagelijks en real-time op onze smartphone of PC te zien krijgen, kunnen we gaan kijken hoe we zuiniger kunnen gaan lopen. In een eerder artikel hebben we al uitgelegd dat je je loop efficiëntie heel eenvoudig kunt vastleggen in de c-waarde. De c-waarde is het specifieke energieverbruik in kJ/km/kg. Je kunt hem na afloop van een loopje bepalen door je specifieke energieverbruik (in Watt/kg) te delen door je snelheid (in m/s). Als het goed is, komt er een getal rond de 1 kJ/kg/km uit. Als het getal bij jou hoger is, dan loop je wat minder efficiënt, als het getal lager is dan loop je heel zuinig.

2. Voor het eerst kunnen we nu systematisch gaan werken aan een betere loopstijl
Tot nu toe tastten we min of meer in het duister over wat nu de optimale loopstijl is, waarbij je zo zuinig mogelijk loopt. Er zijn wel handboeken en we krijgen aanwijzingen van trainers en andere lopers, maar harde getallen over de effecten van veranderingen in je loopstijl ontbreken. Nu we dagelijks de c-waarde gaan meten, kunnen we gaan zien wat het effect is van zaken als het verhogen van je cadans, je knieheffing, je verticale oscillatie, enzovoort. We realiseren ons wel dat dit niet eenvoudig zal zijn omdat diverse parameters elkaar beïnvloeden. Ook is het niet eenvoudig om je loopstijl te veranderen en moet je oppassen om daar geen blessures mee op te lopen. Maar toch denken we dat dit een flinke doorbraak moet gaan opleveren omdat straks vele duizenden lopers dagelijks zullen gaan experimenteren met het verbeteren van hun loopstijl. Dat moet wel resultaten opleveren en de traditionele meningen en inzichten over loopstijl verbeteren!

3. Je krijgt een beter beeld van je inspanningen dan op basis van gevoel, snelheid of HR en kunt je trainingen dus optimaliseren
Heel vroeger trainde iedereen op gevoel, was je moe of kon je nog iets extra’s doen? Sinds de komst van de gps-horloges trainen velen op snelheid/tempo. De HR-meter geeft daar nog aanvullende informatie bij. Nu we ons vermogen kunnen meten, krijgen we eindelijk de beschikking over de meest zuivere en exacte maat voor onze inspanning. Het vermogen van onze menselijke motor is de beste maat voor de intensiteit van onze training. Zo weten we allemaal dat je HR slechts vertraagd reageert als je versnelt, het vermogen daarentegen gaat direct omhoog. De onderstaande plaatjes van een training met 400 meter intervallen van auteur Ron illustreert dit. De eerste figuur is de output van de Stryd Power Center, de tweede figuur geeft dezelfde training weer in Garmin Connect.

In onze boeken Het Geheim van Hardlopen en Hardlopen met Power hebben we laten zien dat vele zaken van invloed zijn op je inspanningen en prestaties. Voorbeelden zijn heuvels, wind, ondergrond, temperatuur, versnellingen, je vorm en ziekte. Al deze zaken beïnvloeden dus ook de resultaten van je training. Het vermogen van je menselijke motor geeft daarentegen in principe de juiste maat voor je inspanningen weer. Het is dus beter om je trainingen te optimaliseren op basis van je vermogen. Dit geldt zowel voor je snelheid als je tijd per trainingszone, beide kunnen beter op basis van vermogen bepaald worden. De onderstaande figuur illustreert (voor dezelfde training met 400 m intervallen) het verschil tussen trainingszone op basis van HR en trainingszones op basis van vermogen. Overigens is de Stryd in dit opzicht nog niet perfect omdat de invloed van de wind en de ondergrond nog niet goed meegenomen wordt.

4. Je krijgt een beter beeld van je vorm en prestatievermogen dan op basis van gevoel, snelheid of HR en kunt op het juiste moment pieken
Door dagelijks je vermogen en loop efficiëntie bij te houden, krijg je een zuiver en exact beeld van de ontwikkeling van je vorm en prestatievermogen. Op basis daarvan kun je je training bijstellen en eventuele overtraining voorkomen. Ook zie je het effect van ziekte direct en kun je optimaal taperen voor een wedstrijd. Diverse online platforms als Stryd PowerCenter, Garmin Connect en TrainingPeaks geven je de parameters die daarbij behulpzaam kunnen zijn, zoals Training Stress Score (TSS) In een volgend artikel gaan we nader in op de informatie van deze platforms.

5. Je kunt alle informatie delen met je coach of een online platform, waardoor je betere begeleiding kunt krijgen en je inzicht vergroot wordt
Door alle data te delen met je coach, geeft je hem optimaal inzicht in je trainingen en de ontwikkeling van je prestatievermogen waardoor hij je beter kan adviseren. Hetzelfde geldt voor de apps en online platforms als Stryd PowerCenter, TrainingPeaks, Strava, Garmin Connect en Polar, Een voorbeeld van TrainingPeaks is hieronder weergegeven. Je bouwt op deze wijze een prachtige database op van al je trainingen met alle details en krijgt feedback met trendanalyses en correlatie van data. 

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons nieuwe boek 

Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen

Hans van Dijk en Ron van Megen

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training