13 Gedachtes als je in de kou hardloopt

Tijdens het hardlopen in de kou gaan er allerlei gedachtes door je heen.

13 Gedachtes als je in de kou hardloopt
Voor iedereen die het lastig vind om in de kou hard te lopen, kan de winter een hele strijd zijn. Je moet de motivatie vinden om überhaupt naar buiten gaan, maar als je eenmaal buiten bent (en opgewarmd) dan valt het eigenlijk wel mee. Maar als je hardloopt tijdens de koudste maanden van het jaar herken je vast deze 13 gedachten tijdens een training.
“Het zal niet zo slecht zijn.”
En zo begint het uitgebreide peptalk dat een uur voor het hardlopen begint en pas eindigt als je zeker twee kilometer bezig bent. “Het zal niet zo slecht zijn” denk je. “Het is niet eens zo koud buiten” (Ja, dat is het wel, maar je wilt lopen, dus hoe dan ook moet je jezelf overtuigen dat het wel meevalt. It’s all in the mind.)
“Moet ik meer lagen aantrekken?”
Je wilt niet te warm te zijn … maar je wilt ook niet te koud hebben. “Moet ik meer lagen aantrekken?” Je bekijkt het weerbericht, stuurt een berichtje naar je loopmaatje wat zij draagt tijdens de training en je hoopt dat je het goed hebt ingeschat. Je wil namelijk geen spijt krijgen dat je toch geen handschoenen aan hebt getrokken, of muts, of bodywarmer, of trui.
“Maar hierbinnen op de bank is het zo lekker warm”
Als je van plan bent om te gaan lopen, moet je de bank, bed, dekens, sloffen, alles wat comfortabel is, vermijden. Dit is een valkuil. Want zodra je op die bank zit, is de stap om te gaan lopen nog groter. En zal die peptalk twee zo keer zo lang gaan duren. Niet denken, maar doen! Ga gewoon!
“Zal ik niet gewoon op de loopband hardlopen?”
Als je geen fan bent van de loopband, maar ook geen fan bent van de kou, is dit een gedachte die door je hoofd gaat. Wat heb je liever? Ga gewoon naar buiten. Doe je warming-up als je nog binnen bent. Het is lastiger om warm te worden als je eerst naar buiten gaat. Dus doe een aantal sprongen en sprintjes door de gang en na 15 minuten twijfelen, ik bedoel, opwarmen, ga je naar buiten en voel je echt niks meer van de kou!
“Ben ik nou aan het huilen?”
“Get it together! Het is niet zo koud! “Ok, je ogen tranen, maar er is niks aan de hand, gewoon een aantal keer knipperen.”
“Mijn neus loopt sneller dan ik.”
Ik hoop dat je geniet van het feit dat je neus sneller loopt dan jij ooit zal lopen, want er is niks aan te doen. Twee woorden: zakdoekjes meenemen.
“Ik voel alsof de wind mij steekt!”
“Moet ik met de wind in mijn rug lopen of juist tegen de wind in lopen? Hoe dan ook, het doet het pijn, ik heb al een muts, sjaal om en handschoenen aan. Waarom?!”
“Elke adem doet pijn.”
Waarom is het zo moeilijk om te ademen wanneer je in de kou loopt? Het doet pijn! Het doet zo veel pijn! Mijn longen!
“Ik voel mijn tenen niet meer”
“Oh mijn god, ik voel mijn tenen niet meer. Is dit veilig? Ik zou het moeten Googlen. Mijn vingers voel ik ook niet meer. En ik heb speciale hardloophandschoenen aan? Misschien als ik sneller loop, zal het meevallen. Of als ik weer thuis ben.
“Wacht … nu heb ik het te warm.”
Meteen als je denkt dat je nooit meer warm krijgt, krijg je het te heet. “Oh nee,” Je hebt te veel lagen aangetrokken, maar is het slim om een laag uit te trekken? Dan krijg je het misschien weer koud.
“Oh pas op, straks glij ik uit!”
Als de grond glad is, heb je als loper maar een angst. Uitglijden. Niet alleen is er de mogelijkheid dat je jezelf pijn doet, maar het is ook niet bepaald fijn voor je ego (of je stuitje).
“Deze douche gaat pijn doen.”
Je bent klaar. Je hebt het doorstaan. Je voelt je als een ware bikkel. Maar nu, de douche. Je kont, benen, wangen zijn zo koud als ijs en nu moet je de douche in. Waarom is een douche nemen na zo’n training zo pijnlijk?! Het voelt alsof je wordt gestoken! Het voelt alsof alles tintelt en alsof je gestoken wordt! Maar… na een paar minuten is dat ook weer voorbij. Gelukkig.
“Wat ben ik toch een bad-ass” 
Maar aan het eind van de koude training, is er geen beter gevoel dan dat een vriend, familielid, partner of collega vraagt naar je training en zegt: “Wow, je bent gewoon gegaan? Wat ben jij een bikkel zeg!” Ja, dan voel je je wel bad-ass. Niks houdt jou tegen. “Ach, het was maar een rondje van 10 kilometer. Viel wel mee.”
Dus ook al krijg je deze gedachtes tijdens deze wintermaanden, onthoud dat je ijzersterk bent en dat dat even gezegd mag worden. Een beetje koud weer houdt jou niet tegen. Weer of geen weer, jij blijft lopen. En denk eraan: blijf warm winterlopers!
De eerste paar koude dagen zijn altijd moeilijk maar heb geduld, want je went eraan. In de tussentijd een paar warme hardloophandschoenen en muts aanschaffen.
En voordat je het doorhebt, is het weer lente!

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer

5 dingen die mensen met een gezonde levensstijl doen
Ik loop 100 km terwijl jij dit leest
Elk voordeel heeft… een ander voordeel!
Tour Monte Rosa - het begin
Wat Walter heeft
Hardlopen: hoe voorkom je blaren?