6 vragen die je jezelf kan stellen om een betere loper te worden

Wil je een betere loper worden? Hier zijn 6 vragen die je jezelf dan moet stellen.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
6 vragen die je jezelf kan stellen om een betere loper te worden
Om vooruit te komen, moet je soms achteruitkijken. Door te reflecteren kan je zien wat goed ging en wat minder goed ging. Waar je nog aan kan werken en wat nodig is om vooruit te komen. Hier een aantal vragen die je jezelf kan stellen om achter te komen hoe jij een snellere/betere/sterkere loper kan worden. 

Train ik op het juiste tempo? 
Ook al wil je sneller worden, door te hard te trainen ga je juist sneller richting blessures of overtraining. Gewoon omdat je een bepaald tempo kunt lopen betekent niet dat je op dat tempo moet lopen. Wissel je tempo’s af tijdens je trainingen. Hierdoor stimuleer je lichaam en uithoudingsvermogen. Voordat je het doorhebt, ga je vooruit. 

Loop ik te snel tijdens mijn langzame duurlopen? 
Elke loper heeft een fijne rustige tempo waarop ze uren door zouden kunnen gaan. Maar als je altijd in deze zone loopt, zal je niet altijd verbeteren. Door je langzame duurlopen langzamer te maken, maar je korte trainingen sneller te maken, prikkel je je lichaam meer en ga je juist vooruit. 

Ga ik tijdens mijn tempotrainingen snel genoeg om mijn doelen te bereiken?
Denk je dat je niet sneller kunt lopen op je snelle trainingen? Vaak werkt juist het omgekeerde van wat lopers denken! Als je sneller probeert te lopen op je tempotrainingen zal dit niet zoveel effect hebben dan als je tijdens je langzame herstel dagen langzamer loopt. Herstel is belangrijk, want daarna kan je er ook weer harder tegenaan.

Wat eet ik voordat ik ga hardlopen? 
“Je bent wat je eet”, is iets wat we in ons leven ontelbare keren hebben gehoord. En dit heeft een goede reden, want het is waar. Zie je lichaam als een auto. Als je wilt dat het goed werkt dan moet je er toch echt brandstof in doen. Jouw voedselpatroon is jouw benzine. Kijk dus naar wat je eet en hoe je hierop reageert voordat je gaat lopen. Voel je goed als je havermout eet? Of juist niet? Werkt een gebakken eitje beter? Kijk kritisch naar jouw brandstof en of het echt jou op optimaal niveau laat presteren.

Zijn mijn doelen realistisch?
Als je net begint met hardlopen, is een marathon misschien nog te hoog gegrepen. Dus kijk kritisch naar je doel en hoe je dit denkt te bereiken. Wat kan je dagelijks of wekelijks doen om beter te worden? En is dit mogelijk? Heb jij daar werkelijk genoeg tijd voor om die pr te halen? Of om die marathon uit te lopen? 

Maakt het mij gelukkig? 
Het maakt niet uit of je traint op het juiste tempo, meer groenten eet of voor een goed doel wil lopen. Het maakt niet uit wat je doet. Het enige wat belangrijk is, is of je er gelukkig van wordt. Het soort geluk dat je alleen van binnen voelt. Maakt het je enthousiast om voor dat bepaalde evenement te trainen of een marathon in 3:30 te lopen? Als je er niet gelukkig van wordt, moet je het niet doen. Je hoeft het echt niet allemaal tegelijkertijd te doen. Het belangrijkste aan lopen is dat je er fijn door voelt en lekker in je vel zit. Als je continue bezig bent met je tempo en je afstanden kan je daardoor de essentie van het lopen kwijtraken. En dat zou jammer zijn. Want hardlopen dat is in eerste instantie wat je doet omdat je er blij van wordt toch?  
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners