Amigo!

Amigo!

De marathon van Eindhoven en een concert van Chef Special: (g)een goede combinatie.

Het is 2017 als Chef Special een hit heeft met het nummer Amigo. Alhoewel het niet in de top40 kwam was het wel lekker veel op de radio en ook in de top2000 doet het nummer het goed.
Het is een nummer dat mij altijd vrolijk maakt en mijn vrouw bedacht dan ook dat het leuk zou zijn dat wij naar het grootste concert van Chef Special tot dan toe zouden gaan. Kaarten voor het concert in de ZiggoDome werden besteld. En aangezien Assen-Amsterdam best een ritje is kwamen we op het idee om een hotelletje te boeken voor na afloop. Toen we dit zo allemaal aan het regelen waren kreeg ik het ineens heel erg benauwd. Ik zag de datum van het concert; 7 oktober. Laat ik nu op 8 oktober de marathon van Eindhoven gaan lopen! Ai, dat gaat eigenlijk niet goed samen. Die marathon moest natuurlijk doorgaan en het concert laten liggen zou ook een teleurstelling opleveren. Na wikken en wegen besloten we om dan maar een hotel tussen Amsterdam en Eindhoven te zoeken. Dus vertrokken we op 7 oktober naar Amsterdam, met achterin de auto een sporttas met marathonspullen.

Het concert was grandioos. Wat kan die band spelen en de sfeer was uitgelaten. We hadden een staanplaats en het werd dus lang staan. Wachten, springen, dansen, op je tenen staan voor een goede blik op het podium. Je begrijpt het al. Geen ideale invulling van de vooravond van de epische 42 kilometer. Na het concert komen we iets na middernacht aan in ons hotel in Vught. Vroeg naar bed zat er ook niet in dus…

De volgende ochtend stappen we na een vroeg ontbijt op de trein naar Eindhoven. Alhoewel het niet mijn eerste marathon is ben ik wel voor het eerst alleen aan de start. Mijn vast loop Amigo Laurens was er niet bij. Nu is Eindhoven niet de drukste marathon en is de sfeer gemoedelijk waardoor ik lang bij mijn vrouw kan blijven staan alvorens ik het startvak in stap. Eenmaal in dat startvak kijk ik tegen een ballon aan. 3:30 uur staat erop. Precies wat ik op de planning heb. Ik besluit dan ook de pacer te volgen die deze ballon om zijn middel heeft. Voor deze marathon zal hij mijn vriend zijn. Zingt zanger Joshua Nolet niet in hetzelfde nummer: I’m gonna follow if you take the lead? Ik vind het een geweldig idee. En als het startschot klinkt, zing ik zachtjes….Amigo, let’s go!

Ik verwonder mij over het gegeven dat mijn Amigo erg populair is. Er is een vrij grote groep lopers die plaats neemt in de 3:30 bus met onze gezamenlijke ballonnen vriend aan het stuur. De eerste lopers beginnen na de halve marathon terug te vallen en juist op het moment dat ik geniet van mijn comfortabele plekje krijg ik een pijnlijke herinnering aan het concert van de dag ervoor. Mijn kuiten lijken op het ritme van de muziek in de kramp te schieten. En zoals een goed stadion concert nummer betaamd is het een rustige opbouw die plotseling explodeert in een climax! Mijn kuiten schieten in een kramp die ik nog nooit heb ervaren. Ik sta stil. Probeer wat te rekken maar schreeuw het uit van de pijn. De pacer met zijn ballon kijkt nog een keer om naar 1 van zijn trouwe volgers maar ziet dat het hopeloos is en loopt op zijn vaste ritme door.

Ik zit op een stoeprand en probeer van de eerste kramp af te komen. Een mevrouw op een fiets stopt en vraagt of ze iets voor me kan doen. Ik geef aan dat ik plots kramp heb waarop zij antwoordt dat ik cola nodig heb. Ze kijkt om zich heen. Ziet iemand langs de kant staan met een rood blikje in zijn hand en voor ik weet heeft ze diegene er van overtuigd dat ik toch echt meer behoefte heb aan deze cola dan de wettelijke eigenaar. Ik neem dankbaar een paar slokken. Ze helpt me overeind. Ik rek nog een beetje en besluit weer voorzichtig te lopen. De kramp staat om ieder hoekje te wachten om weer genadeloos toe te slaan. Toch lukt het me om met aangepaste snelheid weer enig ritme te vinden. Ik kijk om me heen. Ik zie de mevrouw op de fiets nergens meer. Verderop staat een jongen met een rood blikje.

Hij moedigt me aan: Kop op Amigo, Let’s Go!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

  • Ton

    8 oktober valt op een vrijdag.
    De marathon wordt gelopen op 10 oktober.

    • ProRun | Mark

      Niet in 2017 Ton. 😉

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ik voel me goed
Rise Up / Sta Op
Take me to church
Born to Run

Meer uit Columns & meer