Ik voel me goed

Ik voel me goed

Over een runner’s high en je goed voelen.

Ik voel me goed. Hardlopend door het prachtige uitgestrekte Drentse landschap. De heide is in bloei. Het schelpenpand knispert onder mijn voeten. Kon dit rondje maar eeuwig duren.

Deze runners high.

Lopen in de zevende hemel.

Ja, ik voel mij goed!

Het is vakantie. En 1 ding is zeker. Na mijn vakantie gaan we het anders doen.

Het is tijd om mijn dromen waar te maken.

Mijn levensdoelen te bereiken.

Doen waar ik goed in ben en waar ik blij van word.

Man, wat voel ik me goed!

Opgewekt kom ik thuis. Wat een voldaan gevoel. Mijn bezwete kleren belanden bij de was en de douche spoelt het zweet van mijn lichaam. Het stromende water is een sensatie op mijn huid.

Met gesloten ogen is er een moment van volledige ontspanning

Die avond kijken we een film: Soul. En tijdens het kijken van de film bekruipt mij regelmatig een onwerkelijke gedachte. Deze film gaat over mij! Ziel 22 (mijn geboortedag…) kan zijn vonk niet vinden. Hij weet niet waarom hij op aarde zou moeten zijn. Wat zijn levensdoel is. Hij besluit op zoek te gaan maar kan het niet vinden. Hoe harder hij zijn best doet, hoe banger hij wordt. Wat als hij niet kan vinden wat hij zoekt? Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij mensen, sluit vriendschappen. Hij ontdekt smaken, geuren, geluiden. Ziet hij de schoonheid van de natuur, voelt hij het zilte water van de zee, de wind door zijn haren en geniet hij van het kijken naar de wolken. Hij vond uiteindelijk niet zijn levensdoel maar ontdekte het leven!

Wat ga jij doen met je leven?

Ik weet het niet. Maar ik weet wel dat ik elk moment bewust ga beleven. Vrij van angst. Met alle liefde die ik in me heb.

Boordevol inspiratie valt de nacht als een warme deken over me heen. Een rustige, diepe slaap doet de rest.

De volgende dag gaat de wekker al vroeg. De maandag is weer aangebroken en het is bijna weer tijd voor werk. En daar komt die onrust weer om de hoek.

De onrust moet nog maar even geduld zien op te brengen. De maandag moet nog even in de toekomst blijven. Deze vrije morgen wordt aangegrepen om nog even te genieten. De benen voelen nog wat stijf na de duurloop van gisteren en dan is de fiets een prima middel om mee naar buiten te gaan.

De film van gisteren zit nog in mijn hoofd. Wat is eigenlijk mijn vonk? Mijn levensdoel. Mijn droom.

Het lopen van een marathon onder de 3 uur?

De trainingen zijn al flink aan het vorderen. Stel dat ik het haal. Wat dan? Dan plaats ik het vinkje. Streep hem af. Dan staat mijn naam in de uitgave van Runners World. En dan? Is het leven dan compleet?

Ik stop met fietsen en tuur over het landschap. Het leven is niet compleet als er een doel is bereikt. Is het dan wel een levensdoel? Of zijn we soms zo bezig met het behalen van een doel dat we pas gaan leven als dat doel bereikt is? Mijn hoofd slaat op hol. Terug op mijn fiets gaan de pedalen weer rond en mijn gedachten op de rem. Muziek brengt altijd een bepaalde rust. De oordopjes gaan in en de playlist op shuffle. En dan gebeurt er iets magisch

Nina Simone. Feeling Good.

Verrassend hoe muziek plotseling kan raken. Hoe het me weet te vinden op het juiste moment. Ik luister het nummer opnieuw en opnieuw. Alsof het voor het eerst echt tot me komt. Wat natuurlijk gek is want diverse versies van het nummer zijn al ontelbaar vaak gepasseerd. Deze keer komt het nummer binnen als nooit te voren. Eenmaal thuis schrijf ik een vrije vertaling:

Vogels tijdens hun vlucht

Zon hoog in de lucht

Een briesje als een zucht

Een vis in de zee

De rivier beweegt mee

Bloesem, een kopje thee

In zonlicht schitteren libellen

Dartelende vlinders willen mij iets vertellen

Onrustige slaap zal mij niet meer kwellen

Als de sterren schijnen

Verse geur niet zal verdwijnen

Dan is deze vrijheid de mijne

Het is een nieuw ochtendgloren

Het is een nieuwe dag

Het is een nieuw leven

Dit oude leven is een nieuw leven is een gedurfd leven.

Voor mij. En ik voel me goed.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

  • Hedwig

    Ontzettend mooi beschreven en herkenbaar. Ik zag Soul onlangs ook, met mijn kinderen en welllicht daardoor met een andere blik (mijn kids ervoeren ineens angst voor de dood)… dat terzijde
    Mooi dat je he hart volgt, daar kunnen alleen maar goede dingen uit voortkomen 👍

  • Ruud

    Ik lees mn eigen bestaan terug.. niet identiek want dat kan natuurlijk niet.. maar mennn..wat veel overeenkomstig geluid.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer