Rise Up / Sta Op

Rise Up / Sta Op

Na een periode van somberheid en wanhoop herpakt Peter zich met meditatie, yoga en muziek.

Filmmuziek. We hebben er vast allemaal beelden bij. Sommige soundtracks zijn wereldberoemd geworden. En roepen meteen herinneringen op aan de film of een fragment uit de film. Ik heb dat bijvoorbeeld bij “Gonna fly now” uit de Rocky film. Waar harde trainingsarbeid ondersteund wordt met opzwepende muziek. Of “ Lose Yourself” van Eminem. Waarbij het gaat over presteren op het juiste moment. Een soort van nu of nooit gevoel. Ik vind het heerlijk om met dit soort nummers hard te lopen. Mij te laten inspireren en mee te gaan in het moment.

Soms heb je momenten in je leven waarop het lijkt alsof je in een film zit. Met jou in de hoofdrol. Dit kunnen mooie momenten zijn maar ook de minder mooie. Voor veel mensen is de dag van het huwelijk een dag met een eigen soundtrack. Zorgvuldig zijn liedjes uitgekozen die bij jullie en bij deze bijzondere dag passen. En de nummers zullen altijd bij die dag horen.
Bij overlijden gaat dit net zo. Er zijn mensen die nog vol in het leven staan en nu al weten welke muziek er op hun uitvaart moet worden gespeeld. En zo zijn er vast meer momenten te noemen in je leven waarbij de muziek van dat moment mede bepaald hoe de herinnering zal zijn.

Ik heb dat in sterke mate. Ik heb veel herinneringen gekoppeld aan muziek. Stuk voor stuk muziek en liedjes die ik koester. Die een belangrijke rol spelen in mijn leven. Muziek die past bij mijn eerste kus. Mijn puberteit, mijn scheiding, etc… Maar ook muziek die past bij het hardlopen. Of bij sommige marathons. Bij euforie en bij teleurstelling.

De afgelopen periode was er teleurstelling. Even los van de pandemie en alle beperkingen waar iedereen last van had was het voor mij ook een tijd van blessureleed. En dat was nieuw. Na bijna 40 jaren hardlopen ging mijn lichaam zijn trouwe dienst in twijfel trekken. Het blessure spook waarde ineens rond. En dat hardlopen is nu juist mijn uitlaatklep. Het heeft een hele prominente en belangrijke rol in mijn leven. En het biedt zoveel. Fitheid, ontspanning, rust, vrijheid. Maar ook uitdaging, avontuur, prestatie. Het heeft mij in contact gebracht met ontzettend veel leuke mensen. En zo kun je een hele lange lijst maken met alle voordelen….

Na een periode van somberheid en wanhoop besloot ik er het beste van proberen te maken. Ik ging me verdiepen in meditatie, yoga en mindfulness. Ik raad het je van harte aan! Ik ging goede boeken lezen. Films kijken. Ik had goede gesprekken met mensen. Ik ging op avontuur. Genieten van de kleine dingen in het moment. Niet teveel nadenken over wat geweest is en niet teveel zorgen maken over de toekomst. Het is lastig. Maar het kan. En soms moet je de tegenslagen ook gewoon ervaren. Het vasthouden en doorleven. En geloof me, daarna ontstaat ruimte!

En zoals bij alles in het leven. Muziek! Natuurlijk kreeg deze periode een eigen soundtrack. Een belangrijke periode in mijn leven die zijn eigen muziek verdiend. Met teksten die passen in het moment. Here comes the sun. Bridge over troubled water. Je kent het wel. Soms werd het hardlopen een geliefde die bezongen werd. Wish you were here. Will you still love me tomorrow. Het werd een mooie lijst. En zoals bij de meeste soundtracks spreekt er 1 nummer uit. In goed Nederlands de Theme Song. Het werd een opvallende keuze die bij ons thuis ook wel eens de wenkbrauwen deed fronzen omdat het niet in mijn dagelijks repertoire past.
Maar het nummer raakte mij. En nog steeds. Iedere keer als ik het hoor. Kippenvel.

Een nummer over hoop. Dat we elkaar hebben en samen de wereld aankunnen. Onbevreesd en als het moet duizend keer opnieuw. Maar we zullen doorgaan. Doorzetten. Ons vastbijten. En weer opstaan.

En met dit nummer zal ik de komende periode gebruiken om weer fit te worden. Met geduld, liefde en aandacht. Maar ook met verstand en de juiste begeleiding.

Dus als je de vechter in jezelf even niet kunt vinden. Als je moe bent en gebroken. Zoek een nummer die jou er doorheen helpt. Of luister Rise Up van Andra Day. Ze zal je zeggen dat er hoop is en dat er mensen zijn die in je geloven. Dus sta op! Al is het voor de zoveelste keer. Ik geloof in je!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie

  • Judith

    Dank voor je mooie verhaal. Het raakt me. Mijn verhaal raakt het jouwe: lopen gold jaren als broodnodigheid voor van alles: ontspanning, hoofd-leeg-maker, fitheid, zelfvertrouwenbooster….en dan na een operatie niet vooruit kunnen en heel lang in de lappenmand zitten. Doelen bijstellen, blij moeten zijn met hele kleine loopjes ipv een marathon. Geen looptrainer meer zijn. Zwemmen, fietsen, wandelen. Ik deel jouw hoop en ga er voor! Rise up everyone…… Ik geloof OOK in jullie!
    Peter, succes met jouw way up! (the only way is up…… )

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ik voel me goed
Amigo!
Take me to church
Born to Run

Meer uit Columns & meer