Bonusmiles bij trailrunning

Waarom krijg ik bij trailruns zo vaak als bonus extra kilometers? Komt dat door mijn horloge of kloppen de pijltjes niet….

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Bonusmiles bij trailrunning
Mijn horloge geeft 21 kilometer aan. Verheugt til ik mijn hoofd op, in de opperste verwachting mijn man en kinderen te zien staan die mij juichend zullen verwelkomen bij de finishboog. Om mij heen slechts gras. Tot zo ver het oog reikt.  De finishboog staat naast de kerk. Met wat moeite zie ik in de verte een kerk. Qua grootte past die kerk beter in Madurodam. Wat een teleurstelling! Zuchtend zet ik me weer in beweging.

Een kilometer is een kilometer?
Als wegatleet, wat ik jaren was en soms nog ben, weet je waar je aan toe bent. Je schrijft je in voor een 10 kilometer run en je krijgt, geheel volgens de verwachting, 10 kilometer. Hooguit een paar meter meer of minder, al naar gelang je wel of niet de ideale lijn volgt. Niet zelden is een bekend evenement zoals de City Pier City loop het decor van een NK of doet de internationale elite mee. Dan doe je er goed aan als organisatie om de 10 km ook een 10 km te laten zijn. So far, so good.

Gejuich
Ergens achterin het startvak sta ik prettig te keuvelen met wat medelopers. We staan aan de start van de Hoge Veluwe Trail. Vooraan klinkt een vrolijk gejuich. Het is mij onduidelijk waarom. Na een tijdje hobbelen zie ik aan het aantal kilometers op mijn horloge dat we er bijna zijn. Ondanks de warmte sla ik de laatste waterpost over. Ik heb nog wel wat en zo ver is het niet meer. Best een vreemde plek voor een waterpost, denk ik nog, zo vlak voor de finish. Ik ventileer mijn gedachten aan een medeloper. Hij weet mij te vertellen dat de speaker bij de start vertelde dat er door een parcourswijziging een paar kilometer extra bij kwam. Er gaat bij mij een lichtje branden: vandaar dat gejuich 12.

Opletten
Een prachtige afdaling in het Limburgs landschap. Ik loop achter een andere loper aan. Een fatale fout zou later blijken. Het gaat lekker, vlot dalen we af. Opeens zie ik  onderaan de heuvel een groep trailrunners van rechts komen. Verbaast kijken ze ons aan. Oeps, lintje gemist! Er zit niks anders op dan maar weer naar boven te gaan en de draad op te pakken waar we mis gingen. Ik baal daar altijd een beetje van: ik hou niet van herhalingen. Maar goed; eigen schuld. Had ik zelf maar beter uit mijn doppen moeten kijken. Zo kom je ook wel aan wat bonusmiles!

Bubbel
Het is me wel vaker overkomen. Dat ik meer naar de grond keek dan naar de lintjes of pijltjes die de route aangeven. Of dat ik in een bubbel liep, helemaal alleen met mijn eigen gedachten. Totdat een stem me ruw uit mijn dagdroom haalde: “joehoe, we moeten hierheen hoor!” Dat met die lintjes is soms ook wel een ding. Ik loop vaak ergens achteraan in het peloton en regelmatig alleen. Dan krijg ik wel eens de zenuwen. Sommige parcoursbouwers zijn niet zo heel scheutig met het ophangen van lintjes. Na een tijdje ga ik dan toch aan mezelf twijfelen. Heb ik niet ergens een lintje, en daarmee een afslag, gemist? Ik ben wel eens terug gelopen om er dan achter te komen dat ik toch goed liep. Hup, weer wat extra meters er bij.

GPX
De meeste organisaties stellen hun route beschikbaar in de vorm van GPX-files. Hiermee kun je de route op het horloge zetten. Hoewel dat ook niet alles is. In mijn geval is het niet meer dan een streepje en een pijltje. Dat pijltje dat ben ik dan. In de Ardennen sta ik soms zó te tutten. Dan lopen er twee paden parallel aan elkaar, maar wel boven en onder elkaar. Dat kan die GPS niet aan, en ik dus ook niet. En dan krijg ik letterlijk het heen en weer. Val ik in herhalingen als ik zeg dat ik niet van herhalingen hou? 

Broodje aap
Een puntje van kritiek richting sommige organisaties. Waarom staat er op de website dat de trail bijvoorbeeld 20 km is? Terwijl de gedownloade GPX 23 km aangeeft en mijn horloge na afloop de gemeten afstand ook als 23 km aangeeft? Verkoop het dan voor 23 km en niet voor 20 km, toch? Overigens schijnt dat verschil ook wel te kunnen komen doordat verschillende merken verschillende afstanden aangeven. Maar misschien is dat een broodje aap?!

10% 
Door schade en schande wijs geworden stel ik me tegenwoordig in op +10%. Deze 10% regel is heel nuttig gebleken. Gratis en voor niks altijd 10% meer voor jouw inschrijfgeld. En echt: het blijkt bijna altijd zo te zijn dat er gemiddeld 10% aan kilometers bovenop de verkochte kilometers komt. Of het nou door een fout van mij is, een afwijking in de gpx of toch een extra mooi paadje dat aan de route is toegevoegd door de organisatie doet er eigenlijk niet toe. Soms wordt een parcours op het laatste moment wat verlegd doordat een pad onbegaanbaar blijkt, het is toch natuur.

In het holst van de nacht
Overigens is het flink schrikken als de route opeens korter blijkt. Zoals ik had bij de nachttrail in de Vogezen. Manlief zat lekker beschut en warm in ons huisje en zou mij op een van te voren afgesproken tijdstip weer ophalen in het holst van de nacht. En toen was de trail opeens twee kilometer korter. Daar hadden we dus geen rekening mee gehouden. En dan sta je daar, in het donker boven op een berg,  in de kou. Als laatste loper kwam ik binnen. Alles werd al opgeruimd. Geen gelegenheid om even binnen te wachten. Dan is het heel vervelend en voel je je even heel zielig. Ook hier heb ik weer van geleerd. Zelfvoorzienend zijn, ook na de finish: heel belangrijk!

Moraal
Het moraal van dit verhaal? De opgegeven afstand bij een trailrun klopt bij benadering. Je kan zelf fouten maken waardoor je of veel langer of veel korter zult lopen. Bij de Drielandenpunt trail van 2 weken geleden hoorde ik dat er lopers van de 20 km na 9 km weer terug waren bij de start. Die hebben toen nog maar een extra rondje gelopen. De wind had blijkbaar vat op de pijltjes gekregen waardoor ze van hun plek waren gewaaid.

Een laatste tip
Zelf maak ik gebruik van een fijne app op mijn mobiele telefoon: Topo GPS. Voor een habbekrats download je alle wandelkaarten van Nederland (andere landen zijn ook beschikbaar). Alle GPX files zijn daar zo op te downloaden. Er zullen vast ook nog wel andere apps zijn, maar deze bevalt mij heel goed.

Veel plezier op de trails!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners