Project 3:59:59 / Deel 1

Door
Rob Voorwinden
16 mei 2017 09:08
Project 3:59:59 / Deel 1
rob voorwinden 14 kilometer
Rob wil de marathon van Amsterdam onder de 4 uur lopen.

Wat was dat een fantastisch project, van de bekende sportschoenenfabrikant, waarin topatleten de marathon onder de 2 uur probeerden te lopen. Jammer dat het - net - niet gelukt is, maar: petje af. En volgende keer beter, want die 2 uur gaat er ooit aan, dat is nu wel duidelijk.

Zoiets is inspirerend, en daarom lanceer ik nu mijn persoonlijke Project 3:59:59 - mijn eigen poging om de marathon onder de 4 uur te lopen. Tot nu toe heb ik twee marathons onder mijn riem: Rotterdam, vorig jaar en dit jaar. Vorig jaar in een zeker niet tegenvallende 4:14, dit jaar in 4:18: niet slecht, maar toch iets langzamer dan gehoopt. Nu dacht ik dat ik me goed had voorbereid, maar ik ben nogal een fan van intuïtief trainen. Dus gewoon kijken wat mijn lijf kan hebben, hoe het dagelijks voelt. En daarmee boek ik dus niet echt voldoende vooruitgang, dat is wel duidelijk.

Daarom ga ik maar weer eens proberen met een schema te trainen. En wel met de Marathon revolutie. Ik weet het, ik weet het: het is een niet onomstreden schema. Sterker nog: er zijn lopers en trainers die vlekken in hun nek en schuim op de lippen krijgen als je het in hun bijzijn noemt. Het idee achter dit schema is namelijk dat je nooit langer dan 14 kilometer per dag hoeft te trainen, en dat voelt, nou ja, niet goed. Zeker niet als je gewend bent om op te bouwen tot duurlopen van 30 tot 32 kilometer, wat de gedachte is achter vrijwel elk ander marathonschema.

Waarom ga ik dan de Marathon revolutie proberen? Simpel: je moet vooral dit schema volgen als je een hekel hebt aan lange duurlopen of als je snel geblesseerd bent. Nu heb ik zeker geen hekel aan lange duurlopen. Sterker nog: als mijn lijf het aan zo kunnen, liep ik elke zondagochtend 30 kilometer. Maar daarmee kom ik dus direct op punt 2: mijn lijf trekt dat niet. Ik sukkel het afgelopen jaar van blessure naar blessure, dus tegen een schema dat het blessurerisico vermindert zeg ik: fijn, gaan we doen.

De marathon waar ik dat schema eens ga uitproberen is Amsterdam. Dat is toch niet zo'n belangrijke marathon. Sorry, sorry: het is een heul belangrijke marathon - maar niet voor mij. Ik ben opgegroeid in Rotturdam, dat is míjn stad en daar staan vrienden en bekenden langs het parcours. Zodat ik me in elk geval moreel verplicht voel om niet uit te vallen, anders staan zij daar voor de kat z'n viool. In Amsterdam ken ik niemand, dus als dat schema niet heeft gewerkt stap ik, met mijn staart tussen de benen, halverwege op de metro naar de trein en lullen we verder helemaal nergens meer over.

Goed, ter zake: ik koop het boek de Marathon revolutie, en ga aan de slag. Vóór het eerste loopje moet er echter een heleboel gemeten en gerekend worden. Stap één is om mijn tijd op de 10 kilometer te bepalen, want die ligt aan de basis van veel berekeningen voor mijn persoonlijke marathonsnelheid. En daarbij loop ik meteen tegen een groot probleem aan - maar daarover volgende keer. • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Rob
Rob Voorwinden
Rob Voorwinden

Rob VoorwindenIs journalist en camerajournalist. Ontdekte acht jaar geleden het hardlopen. Viel twaalf kilo af en liep vorig jaar zijn eerste marathon. Hoopt er volgend jaar wéér eentje te lopen, maar nu onder de vier uur. Traint daarvoor keihard en loopt dus steeds blessures op. Reageert daarop door nog harder te gaan trainen. Wens hem sterkte.

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Rob
  Hallo Marcel, Nathaly en Reinier, Dank voor jullie positieve reacties! Dat sterkt me in mijn streven. We gaan er voor (in Amsterdam of elders)! Groetjes en wie weet tot ziens aan de start, Rob
  Reactie geplaatst op 27/05/17 om 12:49 uur
 • Marcel Companjen
  Ha Rob, Hoe toevallig! Ik heb ook 2x Rotterdam gelopen (4.11 en 4.36 ... - dit jaar was té warm) en ik ben ook van plan om in Amsterdam maximaal 3.59.59 te gaan lopen. Ga daarvoor evenwel niet 3x14 per week lopen, ik ben bang dat het \'gat\' tussen 14 en 42 te groot is. Ik ga langzaam uitbouwen naar ongeveer 35 km. Succes! En wellicht tot in Amsterdam! Groet, Marcel
  Reactie geplaatst op 21/05/17 om 20:30 uur
 • Nathaly
  Leuk Rob! Ik wens je nu al veel succes. Ook ik heb het boekje in huis en heb er zin in. Ik ben eerst aan het trainen om de 10 km binnen het uur te kunnen lopen. Is een van de basis eisen van de marathon revolutie.... Ik loop al langer, heb geen hele marathons gelopen, wel een keer een halve. Verder veel korte/midden afstanden. Ben er een poos uit geweest maar ben nu dus weer fanatiek van start gegaan. Ik ga je zeker volgen en wie weet kan ik mijn eigen project 3:59:59 starten....ooit!
  Reactie geplaatst op 17/05/17 om 10:33 uur
 • Reinier
  Mijn ervaringen met Sportrusten/14km schema zijn goed, minder blessures, meer rust. Wat in jouw voordeel meespeelt, is dat je al 2 marathons voltooid hebt, dus je weet wat er kan gaan komen tijdens een lange afstandswedstrijd. Ik geloof er zeker in dat je de marathon kan gaan uitlopen met dit schema. Of sub4 ook gaat lukken zal afhangen van een aantal factoren (marathon hartslag, snelheidstrainingen, vorm van de dag in oktober etc.). Benieuwd naar jouw ervaringen met dit schema en zie je wellicht op 15/10. Succes Rob!
  Reactie geplaatst op 17/05/17 om 10:21 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

22
april