Gewoontes (afleren)

Foto: Janneke Poort

Gewoontes (afleren)

Een nieuwe blog van Hedwig over oude en nieuwe gewoontes. Wat zijn die van jou?

Happy 2021!

Het begin van een jaar is voor velen aanleiding om met iets te stoppen of juist te beginnen. Stoppen met roken, een maandje niet drinken, beginnen met hardlopen of een dieet.

Voor mij was het afgelopen week ineens een jaar geleden dat ik alcohol dronk. Ik begon 2020 voor een zoveelste keer aan een maand ‘Dry January’. Na die maand besloot ik het niet drinken voort te zetten tot mijn voorjaarsmarathons, maar toen dat zover was, zaten we massaal thuis vanwege de pandemie. Ik vond het raar om ineens (zo alleen met het gezin) wel te gaan drinken waardoor er gaandeweg steeds meer droge maanden bij kwamen.

Niet drinken werd een gewoonte.

Dat het geen moeite kost, vind ik bijzonder. Ik hield namelijk erg van rode wijn en ik kon er ook best te regelmatig en te veel van genieten. Hetzelfde verhaal met sigaretten. Die rookte ik jarenlang gepassioneerd. De ene na de andere peuk stak ik op. Heerlijk vond ik het en ik riep -als men kritisch was over mijn slechte gewoonte- maar al te graag: ‘een tevreden roker is geen onruststoker’!

Ik ben geen deskundige op het gebied van gewoontes aan- of afleren en ik probeer in mijn boek/blogs niet over te komen als iemand die de wijsheid in pacht heeft (want dat is niet zo). Toch denk ik dat ik wellicht een beetje hulp kan bieden aan mensen die willen beginnen met iets (hardlopen?) of stoppen met gewoontes.
Dat niet drinken van mij ging dan wel heel makkelijk, stoppen met roken was een ander verhaal. Vele malen ging ik de fout in voordat het wel lukte. Toch was ik de afgelopen jaren in staat om te beginnen met hardlopen en te stoppen met roken, drinken en het eten van vlees…

Intrinsieke motivatie is wat mij betreft onmisbaar. Je kan het als een dooddoener zien, maar als je iets niet zelf wilt beginnen of stoppen, is de kans op slagen laag. De hele wereld kan je vertellen dat iets niet goed voor je is of juist wel: als jij het niet ziet zitten, wordt het niks.  Als de wil om te beginnen of stoppen met iets vanuit jezelf komt (Ja! Ik zou graag willen hardlopen!) dan komt stap twee: jezelf de kans geven om dat wat je wilt in praktijk te brengen.

Zaken als roken, hardlopen, drinken en vet eten zijn een gewoonte. Een gewoonte introduceren of juist kwijtraken kost tijd. Hoewel veel populair psychologische sites beweren dat het 21 dagen kost een gewoonte kwijt te raken of iets tot een gewoonte te maken, is uit ander onderzoek gebleken dat het (afhankelijk van de gewoonte) gemiddeld om 66 dagen gaat (bron). Dat is best een behoorlijke periode die vraagt om motivatie en inzet. Neem dat vooral mee in je afweging om iets te doen of te laten.

Geef niet te snel op. Lukt het een keer niet om bijvoorbeeld te gaan lopen, zie je missie dan niet als mislukt, maar wees trots als je de keer erop wel gaat. Voor mijzelf geldt dat hardlopen de basis was voor mijn verdere lifestyle. Het was makkelijker om niet meer te roken en ook de zaken die ik erna veranderde, hadden te maken met een gezondere levensstijl die voor mij als hardloper fijner voelde.

Ik ben onlangs begonnen met weer een nieuwe gewoonte: koude douches en ijsbaden nemen en ik stopte met het drinken van koemelk. Ik kan me levendig voorstellen dat je al mijn veranderingen nogal doorgeslagen vindt (dat mag!) maar ze maken mij gelukkig en ik heb er baat bij.

Ik ben enorm benieuwd naar gewoonten van anderen! Hoe kwam je eraan of juist eraf?

Wat je ook wilt aanpassen: ik wens je heel veel succes! Heb je gouden tips? Deel ze hier vooral!

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

 • Simone

  Hi Hedwig,
  Ik merk dat ik de laatste jaren ook steeds bewuster ben gaan leven op een manier die bij mij past en me veel minder druk ben gaan maken wat anderen daarvan vinden. Misschien hoort het bij een beetje ouder worden (47 dit jaar).
  Hardlopen is zo mooi! Het geeft me het gevoel dat ik intenser leef en dat ik meer kan dan ik dacht. 5 jaar geleden liep ik m’n eerste marathon en nu loop ik gemiddeld 100 km per week. Ik voel me persoonlijk beter zonder alcohol dus dat laat ik al 3 jaar staan en ons gezin is overgestapt op een wholefood plant based lifestyle. Dat werkt goed voor mijn lijf want het herstelt supersnel.
  Ik zal nooit wedstrijden winnen (geen hardlooptalent) maar het is heerlijk om elke dag naar buiten te kunnen en regelmatig (als het straks weer kan) aan de start van een race te staan. Mijn doel is om altijd te blijven lopen en aan races mee te blijven doen, zelfs als ik 80 ben!
  Succes met alles! x

 • Sonja Schaart

  Wat een veranderingen Hedwig in één jaar. Dat je gestopt was met roken is zo wie zo heel knap maar dan ook geen vlees meer eten en geen alcohol tot je nemen is best veel. Denk dat je een voorbeeld bent voor velen die dit stilletjes ook best zouden willen. Misschien voor diegene een stimulans.
  Een dagelijks ijsbad lijkt mij heerlijk alleen is dit thuis niet te realiseren, dan maar beginnen met koud douchen. In ieder geval eindigen met koud water. Ben benieuwd!

  • Hedwig van Bree

   Ik ben heel benieuwd of je het koud douchen echt gaat proberen. Als je een huis hebt waar het water echt koud wordt als je de kraan op de koude stand zet, heeft het ook een heel verfrissend effect! Zet hem op!

 • Karin Verheijden

  Dag Hedwig,
  Dat zijn nogal wat dingen waar je afstand van genomen hebt. Knap hoor. Niet meer roken, geen alcohol en ook nog overstap naar geen vlees.
  Dat roken heb ik ook lang gedaan maar heel blij dat ik al jaren zonder kan. Een wijntje op zijn tijd vind ik zo lekker dat ik dat niet op wil geven -> maar op zich lijkt het me heerlijk als je daar zo mee kunt stoppen (zal toch ook een soort verslaving zijn: dus tips welkom). Andere dingen die je noemt zou ik heel makkelijk zonder kunnen (vlees) en gebeurt ook regelmatig maar niet alle dagen omdat echtgenoot helemaal zonder vlees niet ziet zitten. Daarnaast zou ik zelf wel een aantal dingen in mijn patroon willen opnemen zoals periodiek vasten (overigens ben ik qua bmi eerder licht dan zwaar) maar ook hier is dat lastig want dan is support thuis belangrijk. Maar koud douchen en ijsbaden lijkt me heel erg brrr.
  Knap hoor.
  Vooral ook benieuwd naar tips. En ja jouw lifestyle is misschien doorgeslagen maar ik vind het knap en wat telt is dat jij er blij mee bent.
  Met vriendelijke groet,
  Karin

  • Hedwig van Bree

   Hi Karin, wat een leuke reactie! Dank! Of jouw wijntjes een verslaving zijn,… ik vraag het me af. Er zijn natuurlijk ook gewoon ‘geneugten’ in het leven waar je bewust van wilt genieten, dat snap ik heel goed! Zo heb ik ook een maand geen suikers geprobeerd. Dat leerde mij dat geen suiker eten voor mij zoveel vreugde wegneemt dat dat te ver gaat. En hoewel ik geen melk meer drink, ik eet nog wel chocola waar ook melk in zit. Alles met stapjes en alles alleen als het echt ok voelt en vanzelf integreert in het leven. Periodiek vasten heb ik nog nooit geprobeerd. Ik weet wel dat Janneke Poort van sportrusten (en pro run) dit als nieuwe levensstijl gevonden heeft. Zij heeft reuma en het helpt haar goed. Hier is een stukje van koen de Jong: https://www.prorun.nl/gezondheid/hardlopen-en-periodiek-vasten-een-goede-combinatie/
   Als je het gaat proberen: heel veel succes! Groetjes, Hedwig

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer