Last runner standing

Hedwig wordt uitgenodigd voor een uitdagende hardloopcompetitie. Ze twijfelt even of ze wel mee moet doen.

Last runner standing

Foto: Janneke Poort

‘Hey heb je zin om mee te doen met onze wedstrijd? :-)’

Het is 31 oktober, 9.01 a.m., zie ik op het scherm van mijn telefoon. Ik hoor eigenlijk aan het werk te zijn, maar ik laat me afleiden door minder belangrijke zaken. Het berichtje ontving ik via een DM op Instagram en komt van iemand met de naam Indie.Runner.
Ik schreef onlangs dat ik geen wedstrijden op de planning heb staan tot maart volgend jaar. Heel even schiet dan ook door mijn hoofd: zeg gewoon nee, het is wel even mooi geweest. Toch kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen dus tik ik:

‘Hey! Welke wedstrijd?’

Al snel ontvang ik een link met een mysterieuze foto waarop in rode blokletters

LAST RUNNER STANDING

staat afgebeeld. Ernaast staat in digitale cijfers 10:03:31. Ik klik op de link en lees de uitleg van de wedstrijd. Veertig mannen en veertig vrouwen zullen het volgens het model van het WK voetbal in de maand december tegen elkaar opnemen. Er zijn twee fasen: de eerste bestaat uit een groepsfase waarin men het (virtueel) via loting in groepjes van vijf tegen elkaar opneemt. De twee snelste lopers gaan door naar ‘the elite knock-out round’, de nummers vier en vijf mogen verder naar ‘the amateur knock out round’ en de nummer vijf vliegt eruit.
In de tweede fase nemen de lopers het in een virtuele ‘head-to-head’ race tegen elkaar op, beginnend met een race over 1 mijl, daarna volgt de kwartfinale over 10 km, een halve finale over 3 km en tenslotte een finale over 15 km.

Ik ben niet snel op de 5 km (de afstand van de groepsfase), voel me tegelijkertijd vereerd dat ik hiervoor uitgenodigd word, vraag me af wie Indie.Runner is en hoe hij of zij bij mij terecht kwam… Indie.Runner zegt dat er vrouwen in heel verschillende snelheden meedoen en dat dit het juist leuk maakt. Voor ik het weet schrijf ik:

‘ah ok, nou: count me in!’

Als ik me, zoals verzocht, aanmeld voor de last runner standing-groep op Strava, kan ik de deelnemers zien: een rijtje misselijk makende namen komt voorbij. Het gaat om belachelijk snelle vrouwen. Sommigen lopen (semi)professioneel.
Oi, oi, oi…. Wat heb ik gedaan?
Het vereerde gevoel heeft ervoor gezorgd dat ik vanaf mijn veilige stoel achter mijn computer totaal vergat hoe groot mijn hekel is aan afzien op korte afstanden. En dat ik er slecht in ben. Alleen de finale, die ik niet zal bereiken, gaat over een afstand die enigszins in mijn comfortzone ligt.

Inmiddels weet ik wie Indie.Runner is en heb ik me neergelegd bij het feit dat ik hoogstwaarschijnlijk een van de lopers ben die na de eerste fase naar huis mogen. Toch zie ik ondanks dat, twee fantastische mogelijkheden. Mijn PR op de 5km liep ik tijdens de marathon van Londen in 2019 dus wellicht is dit een kans om die tijd aan te scherpen. Daarnaast heb ik in de donkere dagen die nu komen iets om naar uit te kijken op hardloopgebied. Dank je wel voor de uitnodiging Indie.Runner! Moge de beste man en vrouw winnen!

Rectificatie: in mijn vorige stukje, deelde ik een lijst met mijn favoriete podcasts. Tot mijn schaamte, besefte ik te laat dat ik een heel belangrijke ben vergeten dus bij deze met stip een super tip: Suzy Q&A, gemaakt door Olivier Heimel en Susan Krumins. Een heerlijke hardlooppodcast die zeker in mijn lijst staat! Beluister hier: https://www.dagennacht.nl/serie/susy-qa/.

 

7 reacties

 • Sonja Schaart

  Wat leuk Hedwig, weer eens een andere uitdaging en wie weet verras je jezelf . Er aan meedoen is al leuk. Je wordt niet voor niets uitgenodigd dus wie weet en anders gewoon een leuke ervaring. Alvast veel succes! Xx

  • Hedwig van Bree

   Ik ben heel benieuwd wat dit mentaal doet; of ik er wat meer uit weet te slepen enkel door de wetenschap dat het een wedstrijdje is. We zullen zien!

 • Anja Hartman Keune

  Wat een tof plan! Ben heel benieuwd hoe het jou zal vergaan, maar ik twijfel niet aan jouw talenten op alle afstanden. Leuk om mee bezig te zijn, veel succes en plezier!

  • Hedwig van Bree

   ha ha! Dat is lief, maar ik ben echt een diesel; in verhouding nogal traag op de korte en middellange afstanden. In ieder geval leuk om een uitdaging te hebben in december 🙂

   • Anja Hartman

    💪💕🍀

 • Filip Monbailleu

  Hoi Hedwig, er is ook nog zoiets als een ‘Last (wo)Man standing’. Dit is telkens klokslag het uur starten met een rondje van 6,7 km.. tot je niet meer op tijd binnen geraakt binnen het uur of tot je niet meer kan.. Er is een virtuele die georganiseerd wordt, volgende zaterdag 21.11.. We starten klokslag 5u… 🙂 .. Veel succes met jouw ‘Last Runner Standing’

  • Hedwig van Bree

   Hi Filip, ja die ken ik ook: daar is Karel Sabbe onlangs toch wereldkampioen mee geworden? Ik sla hem dit jaar even over ha ha! Jij doet dus wel mee? Sterkte en succes! Zet hem op!

Reacties zijn gesloten.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Een nieuw doel: 100 kilometer
Gewoontes (afleren)
Terug en vooruit
Prikkels
Advertentie

Meer uit Columns & meer

Advertentie