6 vragen die je jezelf kan stellen om een betere loper te worden

Door
Eleanor Crick
3 september 2019
6 vragen die je jezelf kan stellen om een betere loper te worden
Om vooruit te komen, moet je soms achteruitkijken. Door te reflecteren kan je zien wat goed ging en wat minder goed ging. Waar je nog aan kan werken en wat nodig is om vooruit te komen. Hier een aantal vragen die je jezelf kan stellen om achter te komen hoe jij een snellere/betere/sterkere loper kan worden. 

Train ik op het juiste tempo? 

Ook al wil je sneller worden, door te hard te trainen ga je juist sneller richting blessures of overtraining. Gewoon omdat je een bepaald tempo kunt lopen betekent niet dat je op dat tempo moet lopen. Wissel je tempo's af tijdens je trainingen. Hierdoor stimuleer je lichaam en uithoudingsvermogen. Voordat je het doorhebt, ga je vooruit. 

Loop ik te snel tijdens mijn langzame duurlopen? 

Elke loper heeft een fijne rustige tempo waarop ze uren door zouden kunnen gaan. Maar als je altijd in deze zone loopt, zal je niet altijd verbeteren. Door je langzame duurlopen langzamer te maken, maar je korte trainingen sneller te maken, prikkel je je lichaam meer en ga je juist vooruit. 

Ga ik tijdens mijn tempotrainingen snel genoeg om mijn doelen te bereiken?

Denk je dat je niet sneller kunt lopen op je snelle trainingen? Vaak werkt juist het omgekeerde van wat lopers denken! Als je sneller probeert te lopen op je tempotrainingen zal dit niet zoveel effect hebben dan als je tijdens je langzame herstel dagen langzamer loopt. Herstel is belangrijk, want daarna kan je er ook weer harder tegenaan.

Wat eet ik voordat ik ga hardlopen? 

"Je bent wat je eet", is iets wat we in ons leven ontelbare keren hebben gehoord. En dit heeft een goede reden, want het is waar. Zie je lichaam als een auto. Als je wilt dat het goed werkt dan moet je er toch echt brandstof in doen. Jouw voedselpatroon is jouw benzine. Kijk dus naar wat je eet en hoe je hierop reageert voordat je gaat lopen. Voel je goed als je havermout eet? Of juist niet? Werkt een gebakken eitje beter? Kijk kritisch naar jouw brandstof en of het echt jou op optimaal niveau laat presteren.

Zijn mijn doelen realistisch?

Als je net begint met hardlopen, is een marathon misschien nog te hoog gegrepen. Dus kijk kritisch naar je doel en hoe je dit denkt te bereiken. Wat kan je dagelijks of wekelijks doen om beter te worden? En is dit mogelijk? Heb jij daar werkelijk genoeg tijd voor om die pr te halen? Of om die marathon uit te lopen? 

Maakt het mij gelukkig? 

Het maakt niet uit of je traint op het juiste tempo, meer groenten eet of voor een goed doel wil lopen. Het maakt niet uit wat je doet. Het enige wat belangrijk is, is of je er gelukkig van wordt. Het soort geluk dat je alleen van binnen voelt. Maakt het je enthousiast om voor dat bepaalde evenement te trainen of een marathon in 3:30 te lopen? Als je er niet gelukkig van wordt, moet je het niet doen. Je hoeft het echt niet allemaal tegelijkertijd te doen. Het belangrijkste aan lopen is dat je er fijn door voelt en lekker in je vel zit. Als je continue bezig bent met je tempo en je afstanden kan je daardoor de essentie van het lopen kwijtraken. En dat zou jammer zijn. Want hardlopen dat is in eerste instantie wat je doet omdat je er blij van wordt toch?  
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Jeroen
  @Bert, helemaal mee eens! Ja...er zitten wat foutjes in, maar we lezen dit artikel niet voor onze opleiding Nederlands. Het gaat om de strekking van het verhaal en ik lees ze iedere keer weer met plezier. tnx Eleanor!
  Reactie geplaatst op 06/09/19 om 16:12 uur
 • Bert
  Leuk om te lezen. Beste lezers niet zo zeuren over een paar taalfouten. Het gaat om de informatie die wordt gedeeld. Schrijf zelf eens een artikel!
  Reactie geplaatst op 04/09/19 om 21:55 uur
 • Eefje
  @Ellen: Helemaal mee eens! Veel artikelen staan bol van de taalfouten helaas....
  Reactie geplaatst op 04/09/19 om 14:16 uur
 • Joop Vermeer
  Goed bericht voor mijn groep
  Reactie geplaatst op 04/09/19 om 11:27 uur
 • Ellen
  “Voel je goed als je havermout eet?” Voel je JE goed als je havermout eet “..Om achter te komen hoe jij een snellere...” Om ERachter te komen hoe jij een snellere.. Tjeemig
  Reactie geplaatst op 04/09/19 om 09:23 uur

Loopkalender

21
september