Mountain running: hardlopen in de bergen

Je hebt al zo hard getraind voor een marathon over vlakke straten. Je moet wel gek zijn om daar nog een paar duizend hoogtemeters bij te gooien. Of niet?

Een groeiend deel van die hardlopers trekt z’n schoenen aan om door de duinen en het bos te rennen. Veel hardlopers dromen weg bij beelden van de bergen, maar denken: “dat is te zwaar voor mij”. En dat is helemaal onterecht. Durf groter te dromen!

Hoogtemeters
Je hebt al zo hard getraind voor een marathon over vlakke straten. Je moet wel gek zijn om daar nog een paar duizend hoogtemeters bij te gooien. Of niet? Zeker in de lage landen zijn we nogal geïntimideerd door hoogtemeters, laat staan wanneer het een evenement is in het hart van de Alpen.

Als doorgewinterde ultraloper èn Race Director van de Ortler Sky Trails weet Bram Vogels als geen ander hoe groot dit verschil is. Het parcours van de Ortler Sky Trails klimt in de eerste 6km van een reeds uitzonderlijke 1850m in Sulden am Ortler naar meer dan 2600 spectaculaire hoogtemeters over een gletsjer. Als kers op de taart gaan de 45km en 73km over de bergkam tot 2900m naar de andere vallei, goed voor een totaal van resp. 3600m en 5000m hoogteverschil. Zoals onderstaande trailer duidelijk maakt, is dat geen simpele klus.

Brein, hart en ziel
Hoogtemeters zeggen echter niet alles. Zelfs in topconditie ren je geen berg op, tenzij je naam misschien Kilian Jornet is. En, in tegenstelling tot een straatevenement, heb je op die grote hoogte een ongelooflijk uitzicht om bij weg te dromen wanneer het moeilijk gaat.

Je loopt niet als een bende kippen zo snel mogelijk naar de finish. Dit is een persoonlijke reis. Hoe langer je erover doet, hoe meer tijd om alle indrukken en bijgevolg alle emoties in je op te nemen. Het zal niet vanzelf komen, natuurlijk, want het is nog steeds een pittige onderneming en je zal het nog een week in je benen voelen nadat je over de finish bent gekomen.

Het mooie is dat je aan de start kan terugblikken op de afgelopen maanden dat jij aan het trainen was, terwijl andere mensen misschien voor tv zaten of nog aan het slapen waren. Jij hebt jezelf sterker gemaakt, met je lichaam, maar ook met je geest. Daarom sta je in een wondermooie vallei, klaar om jezelf tegen te komen op de berg.

Run2Trail Mountainrunning Clinic
Droom jij ook weg bij deze beelden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je al een ervaren trailloper, maar durf je nog niet in de bergen? Zet je angsten opzij en schrijf je in voor de Run2Trail clinic van Up 4 Running en De Vrolijke Loper! 
Zondag 16 juni a.s. van 10.00 uur – 15.00 uur in Wassenaar. 

Ervaren berglopers Ingrid Achterberg en Bram Vogels steken jou een hart onder de riem en zorgen dat jij alles weet om te trainen voor een hardloopevenement in de bergen!

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners