Prikkels

Foto : Janneke Poort

Prikkels

Hedwig liep dit jaar 4 marathons en is nu op van de zenuwen voor een 5 kilometer. Zal ze snel genoeg zijn?

Nog niet eerder dit jaar maakte ik me zo druk over hardlopen als tijdens Last Runner Standing, het door Indie Runner georganiseerde evenement waarover ik eerder schreef. Ik liep in 2020 vier marathons en hoewel twee daarvan erg snel bleken te zijn, liep ik ze relatief ontspannen en maakte ik me vooraf weinig zorgen.

Nu moest ik het tijdens de ‘group stage’ opnemen tegen vier andere vrouwen om daarna eventueel door te mogen naar de ‘knock out stage’.
Die groepsfase bestond uit het zo snel mogelijk lopen van 5 kilometer. Een afstand die ik nooit eerder in een wedstrijd gelopen had, sterker nog: het is een afstand die ik überhaupt nooit loop.
Het was mij duidelijk dat zeer snelle dames en heren meedoen aan LRS. Een enkele ken ik, maar velen helemaal niet. Mijn directe tegenstanders waren onbekenden voor me, toch hield ik rekening met het ergste.

Op 2 december stond ik nog net niet over te geven van de spanning. Ik had keurig een aantal kilometers warm gelopen en maakte me nu springend klaar om die ‘fast five’ weg te tikken. In mijn oren klonk ‘Mr. Blue sky:’ dat me dat fijne gevoel gaf weer even kind te zijn. Terug naar the seventies!, rennen alsof je vier bent.

Ik riep hardop dat ik het kon en begon bijna te huilen. Ik realiseerde me de idiotie van mijn gedrag, maar vond het tegelijkertijd geweldig! Wat was het lang geleden dat ik dít gevoeld heb! Dat ik me zo lekker kon opwinden over iets dat er eigenlijk niet toe doet. Heerlijk!
In de verte fietste een bejaarde man me tegemoet: tijd om te vertrekken want ik wilde niet uit mijn bubbel gehaald worden.

In gedachten klonk het startsignaal, ik klikte mijn horloge aan en knalde er zo hard ik verantwoord achtte vandoor. 5 Kilometer lang schoot er van alles door mijn hoofd. Soms dacht ik te zacht te lopen omdat ik voortdurend hardop telde (ik kon nog praten, dan ging ik vast niet ‘volle bak’?), dan weer dacht ik te hard te gaan omdat het tempo in de laatste fase toch wel zijn tol begon te eisen. In 19:22 liep ik met een gemiddeld tempo van 3:52 een PR. Dat laatste was niet zo gek omdat ik nooit een tijd had neergezet op de vijf. Nu maar hopen dat het genoeg zou zijn om in de ‘amateur knock out fase‘ verder te mogen.

Groot was mijn verbazing toen ik als nummer 1 van mijn groep uit de bus kwam. Ik mocht door naar de ‘PRO knock out stage’. Een hele eer, maar ook een beetje jammer: ik zou het vast en zeker moeten opnemen tegen iemand die veel te sterk voor me zou zijn.
Dit keer moest een snelle mijl gelopen worden. Wat een belachelijke afstand! Hoe loop je die in vredesnaam? LRS was voortdurend in mijn hoofd. Steeds vaker checkte ik Strava en de website om te zien hoe mijn collega’s (m/v) het er vanaf brachten.

Op 8 december liep ik warm naar het begin van mijn mijl. Wederom kwam het misselijke gevoel en speelde ik Mr..Blue Sky, opnieuw drukte ik mijn klokje aan en spurtte ik weg.  1,6 kilometer: ze waren om voordat ik er erg in had. Gemiddeld liep ik 3.30/km en had mijn mijl dus 5 minuten en 42 seconden geduurd. Ik kotste niet, maar had ook niet veel zin om het nog eens te doen. Ik vond het een prima uitkomst voor een eerste poging.

Helaas is vandaag gebleken dat het niet genoeg was. Last Runner Standing zit erop voor mij.  Wat een race en wat een plezier hebben de afgelopen weken me gebracht! Het was precies de prikkel die ik nodig had. Ik ontdekte dat ik veel minder slecht ben op kortere afstanden dan ik dacht, ik begon deze korte loopjes zelfs wel leuk te vinden en werd enorm geïnspireerd door de andere lopers: wat een Kings en Queens!

En ook al lig ik eruit: de volgende ronde is een snelle 10 km die ik gewoon ga proberen. De prikkel is er!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 reacties

 • Sonja Schaart

  Een mooie prestatie Hedwig, zeker als je bedenk dat dit toch iets heel anders is. Het plezier is er en daar gaat het om. Ook hierin ga je groeien! Mooi dat er uitdagingen blijven.

 • Richard Vernimmen

  Mooi om te lezen hoe je het ervaren hebt en je bent zo hard begonnen dat je gelijk in het PRO schema kwam, haha. Ik ga dit weekend ook mijn PR Op de 10 aanvallen, jij ook veel succes met jouw poging! Zet hem op! 💪

  • Hedwig van Bree

   Hey Richard, ja het was echt heel leuk. Je moet een beetje geluk hebben met het loten, ….en later ook met tegen wie je uitkomt. De tien heb ik niet meer gedaan, maar wat in het vat zit….Hoop dat jij je PR hebt verpulverd!

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer