#rungozo

Haar eerste deelname aan de halve marathon in Malta eerder dit jaar viel letterlijk in het water door een vrij zeldzame cycloon. Tijd voor een tweede kans!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
#rungozo
Mijn eerste deelname aan de halve marathon in Malta eerder dit jaar viel letterlijk in het water door een vrij zeldzame cycloon. Tijd voor een tweede kans! En zo was ik tijdens het Koningsdagweekend op Gozo; het kleine zusje van het grote eiland Malta. Klein, maar zeer fijn!

Stoepkrijt
Als enthousiast trailrunner ben ik altijd wat kritisch naar evenement voor op de weg. Maar wat een pareltje; deze halve marathon op Gozo! De halve marathon vindt plaats op zondag en start om 8.30 uur. Erg prettig want de temperatuur is dan nog aangenaam en bovendien heb je dan na afloop nog bijna een hele vakantiedag voor de boeg. Tijdens deze 44e editie is het genieten geblazen. Je rent afwisselend door kleine mooie dorpjes en langs velden vol met bloemen. Het is overduidelijk voorjaar! Verwacht overigens geen dikke rijen toeschouwers. Ik denk dat de Gozitanen daar wat te nuchter voor zijn. Ze kijken wel en groeten vriendelijk terug als je hallo zegt.

De start vindt plaats vanaf een mooi en gezellig plein bovenop een heuvel. Groot voordeel is dat je de eerste paar kilometer lekker vlot naar beneden loopt terwijl je warm draait. Zodra je het dorp uit bent, word je getrakteerd op prachtige vergezichten. Gozo is maar klein (15 bij 7 km) en de zee is nooit ver weg. Rennend heb ik snel een paar foto’s geschoten. 

De route is niet helemaal vrij van verkeer, maar druk is het nergens. Her en der staan wel wat dranghekken bij zijstraatjes om het verkeer zo veel mogelijk weg te houden van het parcours. Onderweg staan ‘marshalls’ op lastige punten het verkeer tegen te houden en wijzen je de weg.  En bij elke kruising bovendien een pijl van stoepkrijt. Het is de charme van een kleinschalig (ruim 400 deelnemers op de halve) maar zeer goed georganiseerd evenement.

Benidorm Bastards?!
Dat met die dranghekken zorgde nog wel voor een komisch moment. Terwijl ik lekker aan het rennen ben, komt er een klein autootje aangereden met daarin een stel op leeftijd. Zij achter het stuur en ze heeft één doel: ze moet rechtdoor. Een dranghek blokkeert haar weg. Zij sommeert hem uit te stappen. Terwijl ik verder ren, hoor ik achter me een schrapend en piepend geluid. Klus geklaard! Ze kunnen weer verder. Ik lach. Heerlijk eigenwijs van deze senioren. En geen haan die er naar kraait op Gozo. Op het hele eiland hangt een heerlijk relaxte sfeer.

Je finisht over de rode loper begeleidt door een speaker die zich, met al zijn enthousiasme, bijna de longen uit zijn lijf schreeuwt. Bij de finish ontvang ik naast een enorme medaille bovendien een tasje met een flesje water, flesje sportdrank, een sinaasappel en een banaan. Daar had ik wel trek in. Voor € 14 inschrijfgeld had ik overigens ook al een mooi blauw (!)  T-shirt ontvangen bij mijn startnummer.

Segway
Het is een paar uur na de halve marathon. Na de lunch en een uurtje zonnebaden bij het prachtige zwembad is het tijd voor een Segway tour. Het lijkt mij vreselijk spannend, ik ben meestal nogal onhandig en zo’n Segway ziet er nu niet uit als een heel stabiel ding. En hoe zouden de beentjes het houden? We zijn met een groepje van 6 en we denken er stiekem allemaal het zelfde over. Moeten we dit wel doen? We zijn zonder kleerscheuren door de halve marathon gekomen en is het nu niet vragen om problemen met zo’n Segway?

Gelukkig heeft onze instructeur vaker met dit bijltje gehakt. Omdat ik het meest angstig kijk, mag ik als eerste. Een kind kan de was doen, blijkt. Met een mix van humor en engelengeduld legt Javier mij de beginselen uit. Voor ik het weet race ik de straat op en neer. En zo gaan we op weg. Als snel heeft iedereen praatjes voor tien terwijl we lekker rijden over de mooie asfalt weggetjes. Maar Javier heeft andere plannen! Het duurt niet lang of we gaan cross country. Als trailminnares vind ik dat op hardloopschoenen geen probleem maar op zo’n Segway??? Het duurt niet lang of er ontsnapt mij de volgende uitspraak: “OMG, I’m gonna wet my pants”. 

We bevinden ons op een heel steil paadje in de richting van de kliffen. Het uitzicht is adembenemend mooi maar dat paadje is adembenemend eng. Weliswaar is het verhard maar volgens mij hebben ze nooit gewacht tot het beton goed droog was want we hotsen klotsen naar beneden. Javier loodst ons er al lachend door heen en achteraf in de bar hebben we natuurlijk het hoogste woord met onze sterke verhalen. 

Trailrunning op Gozo
Het voelt een beetje als een gemiste kans. Als enthousiast trailrunner was ik nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor trailrunning in Malta. Via internet vond ik niets, helemaal niets. Tijdens mijn verblijf op Gozo kwam ik er achter dat slechts 6 dagen later hèt trailevent van het eiland plaats zou vinden. De langste afstand, 55 km, gaat volledig langs de kustlijn van Gozo. Weer die prachtige vergezichten, weer die stenige paadjes. Misschien iets voor volgend jaar!

Meivakantie 2020
Mocht je nog een leuke bestemming zoeken voor de meivakantie volgend jaar; de volgende editie van dit event #rungozo vindt plaats in het weekend van 25 & 26 april 2020. Met kidsruns van 2 & 4 km, 5 km run & walk, 10 km run & walk èn een halve marathon krijg je gegarandeerd jouw hele familie mee. Maar je kan natuurlijk ook alleen gaan 12 

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners