Trailrunning is bevrijding

Trailrunning is bevrijding

Nu we net zelf weer eens een heerlijke trail liepen, leek dat een mooie gelegenheid om dit stuk van Nils de Rijk over trailrunning nog eens te plaatsen. Waarom het ook voor asfaltliefhebbers zo’n goed idee is om de ongeplaveide paden op te zoeken.

Hardlopen is zo veel meer dan je ene been voor de andere zetten. De meeste hardlopers ervaren dit elk loopje:

 • Koppie leeg;
 • Problemen? Ze lossen als vanzelf op;
 • Inspiratie, zelfvertrouwen;
 • Een moment voor jezelf;
 • Lekker buiten zijn met de elementen.

Na een rondje lopen zit ik altijd boordevol positiviteit en gave ideeën.

Het leven van hardlopers is vol met gevaren

Pijntjes, blessures en stagnerende prestaties (motivatiekiller!), allemaal redenen om te stoppen met onze mooie sport. Veel van deze ellende komt door te vaak en/of te snel hardlopen en lopen met een matige techniek.

Zonde!

Het blijft lastig dat langzame hardlopen. Niet voor niets is de blogserie over langzaam hardlopen – en waarom bijna niemand het doet veel gelezen.

Nu bijna iedereen een hardloophorloge heeft dat je tempo registreert en we op Strava zitten zijn we veel gefocust op min/km wat langzaam lopen nog lastiger maakt (en het is technisch best lastig).

Trailrunning is bevrijding

Wat bevrijdend is, is beseffen dat snelheid niet relevant is op technische trails met hoogtemeters. Sommige rondjes in de Ardennen loop ik op 5-7 km/u. In de bergen ligt het tempo vaak op 3-5 km/u. Bijkomend voordeel: door je lagere snelheid is de impact veel minder en daardoor ook het risico op blessures. Het monotone gebeuk op je lichaam bij hardlopen op asfalt is er niet bij. Mijn rechterenkel houdt niet van asfalt en is verliefd op trailen er zit dus niets anders op dan mooie trailpaadjes op te zoeken.

Weg van de bewoonde wereld

Eenmaal aan het trailen geslagen merk je vanzelf waar je blij van wordt. Qua ondergrond, temperatuur en omgeving. Ik dacht altijd dat ik een mooiweerloper was. Ik word pas echt blij als ik ver weg van de bewoonde wereld aan het rennen ben. Er zijn verrassende plekjes waar je dit kunt ervaren en die deel ik graag met je.

Nederland is mooi!

Voor mooie trailrun-routes hoef je niet ver weg. Vanuit Amsterdam ben je binnen een uur al op de mooiste plekken. Ook in Noord-Brabant en Limburg kom je als trailrunner aan je trekken.

Trailen in de Ardennen, Andalucia en Canarische eilanden

Wil je niet te ver reizen, maar toch wat meer hoogtemeters pakken? In de Belgische Ardennen vind je wat je zoekt, inclusief technische paadjes. Met Loopwijzer organiseer ik trailrunreizen naar België, maar ook verder naar de Franse Vogezen, Tenerife en Andalucia. Ga een keer mee en ik beloof je een te gekke ervaring!

Voor alles wordt gezorgd, je hoeft nergens aan te denken. Via deze link kom je bij de trailrunreizen agenda van Loopwijzer.

Veel loopplezier en blijf heel!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

 • Tonnie

  Neeeeee, blijf maar in de (rand)stad.
  Mensen hebben geen hulp nodig om de mooie plekjes plat te walsen.

 • Jan-Gerard

  Begin je trail eens met een treinrit en laat je ver van huis of auto afzetten. Niets zo motiverend om “terug naar huis” te lopen, en je actieradius verdubbelt ook nog eens zodat je loopt waar je anders niet zou komen.

 • Egon

  Kijk maar eens op http://www.extratrail.com voor de mooiste trailroutes in de Ardennen. Diverse, goed gemarkeerde, afstanden die het hele jaar door te lopen zijn.
  De meeste routes hebben wel wat hoogtemeters maar dat mag de pret niet drukken!

 • RunHanRun

  Hoi Nils – leuk stukje, en er is bijna niets zo fijn als lekker trailrunnen.
  Maar… waarom noem je Overijsel (Twente!), Achterhoek, Drenthe niet voor trailrunnen?
  Ook daar kan je, voor Nederlandse begrippen, prima hoogtemeters maken – en uren en uren dwalen, zonder echt over asfalt te hoeven rennen.

  Er is meer dan de Randstad…. :p

  • Nils

   Helemaal waar Han!
   Voordat ik ging trailrunnen ging ik Nederland uit als ik Amerdam uit ging haha. Nu verken ik graag NL maar ben nog steeds behoorlijk Randstad georiënteerd 😅. Concrete tips die een langere reistijd waard zijn?
   Groetjes, Nils

   • Hans

    Kroondomein, Loenermark, Vierhouten en Posbank om een paar mogelijkheden op de Veluwe te noemen.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer