Focus op je hardlooptechniek en word sneller

Foto: Janneke Poort

Focus op je hardlooptechniek en word sneller

Met een goede hardlooptechniek heb je minder kans op blessures én je wordt sneller. Zo stelt hardloopcoach Nils de Rijk.

In mijn vorige blog vertelde ik over mijn blessureleed en gaf ik tips om blessures tegen te gaan. Ik deelde het 3 stappenplan wat ik volg.

Het stappenplan

 1. Oefenen, oefenen, oefenen
 2. Aandacht voor looptechniek: als je technisch netjes loopt (niet inzakken!) heb je minder kans op blessures
 3. Beter luisteren naar lichaam (en hardloopdagboek bijhouden): als je last/ pijn krijgt: stoppen en niet negeren, tijd nemen voor herstel.

Bij alle drie de stappen heb ik veel baat, maar de aandacht voor mijn techniek tijdens het lopen (met dank aan Wim) brengt mij het meest.

Het is je techniek, stupid!

Ik durf te stellen dat alle hardlopers (grote) stappen kunnen maken door hun techniek te verbeteren. Je gaat er sneller door lopen en hebt minder kans op blessures! Je moet natuurlijk wel weten waar je op moet letten (en daar kan ik je bij helpen😃).

Wil jij je looptechniek verbeteren?
Meld je dan nu aan voor mijn online training verbeter je hardlooptechniek en je kunt gelijk beginnen!

Sneller worden door focus op techniek

Drie dames hadden afgelopen week tijdens de intervaltraining last van respectievelijk knie (2x) en heup (1x). In alle gevallen is het een bekend pijntje dat soms opspeelt en ze weten hoe ze er mee op moeten gaan: technisch netjes lopen, minder intensief trainen, evt. een alternatief programma doen of de training afbreken.

Het mooie deze week was dat ze alle drie door minder intensief te lopen en met focus op techniek de training konden afwerken. En daarbij net zo snel liepen als dat ze volle bak zouden zijn gegaan! De techniekopdrachten die ze meekregen:

 • Knie 1: minder “overstriden” (door kleinere passen te nemen en voet onder knie te plaatsen – ipv voor de knie).
 • Knie 2: benen recht houden (niet “knee-in”) icm hogere frequentie en “hoog” blijven lopen.
 • Heup: niet inzakken in heup door bekken recht te zetten en rompspanning aanhouden door navel iets in te houden (niet te veel 25% is voldoende je moet nog kunnen blijven ademen).

Tip: kijken naar lopers = werken aan je eigen techniek!

Je kunt je voorstellen dat zo’n resultaat (training toch afmaken zonder last en nog snel ook) de lopers enorm veel vertrouwen geeft en een van de drie, Leonie, liep ook nog een supersnelle 10 km ondanks de knie!

Jouw volgende training?

Ik wil je uitdagen om je komende trainingen te focussen op je techniek. Probeer netjes en gecontroleerd te lopen. Met ritme waarbij “elke pas raak is”. Dan zal je ervaren dat je sneller zal gaan terwijl het je waarschijnlijk minder energie kost.

Succes!

Veel mooie loopjes, geniet, focus en blijf heel.

1 reactie

 • Egon

  Met een goede techniek ben je niet alleen sneller maar houd je het ook langer vol!
  Een slechte techniek kost meer energie, die is dus eerder op.
  Ik heb ooit de stelling gehoord dat “de man met de hamer” tijdens de marathon eigenlijk komt doordat door vermoeidheid de techniek steeds slechter wordt en dus meer energie verlangt om op tempo te blijven.
  Het loont dus zeer de moeite om een deel van de training aan loopscholing/techniek te besteden.

Reacties zijn gesloten.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training