Bereken je wedstrijdtijd met de nieuwe Race Calculator van Stryd

Bereken je wedstrijdtijd met de nieuwe Race Calculator van Stryd

Loop je met een Stryd? Gebruik de vernieuwde Race Calculator om je finishtijd te voorspellen. Hans en Ron testen het uit.

Heel bescheiden introduceerde Stryd vorige week haar nieuwe Race Calculator. Ze hebben er het label “Beta” aangehangen. Vermeld staat dat de berekende tijd plus of min zoveel minuten kan afwijken en ze roepen op problemen vooral te melden.

Helemaal onnodig.

Want de Race Calculator is een geweldige voorspeller van de tijd die je in een wedstrijd kunt lopen

Ze doen dat op basis van het werkelijke parcours en hoogteprofiel. De Race Calculator is beschikbaar via PowerCenter in Stryd.com en in de Stryd app voor je mobiele telefoon. De functionaliteiten van deze twee vullen elkaar mooi aan.

Parcours Marathon Amsterdam

Hoe het werkt

Je zorgt dat je van een wedstrijd die je gaat lopen het .fit-bestand of .gpx bestand hebt. Als je de wedstrijd al eens gelopen hebt, kun je zo’n bestand downloaden uit bijvoorbeeld Garmin Connect, Polar Flow of Strava. Je hoeft het niet per se zelf gelopen te hebben. Je kunt het bestand ook aan een hardloopvriend vragen. Of je kunt het parcours een keer fietsen en je sporthorloge laten meelopen. De Stryd Race Calculator heeft namelijk alleen het parcours en de hoogteverschillen nodig. Om het uit te proberen heeft Ron 3 wedstrijden en een trainingsrondje ingeladen.

In de afbeelding zie je het hoogteprofiel van de Zevenheuvelenloop. De oranje lijn is het geadviseerde vermogen. In dit geval is dat 265 Watt. Je zult weten dat je de snelste tijd loopt als je een zo constant mogelijk vermogen aanhoudt. De blauwe lijn laat dat goed zien. Heuvelop gaat het bewust met een wat lager tempo en heuvelaf moet je extra gas geven.

Hoogteprofiel van de Zevenheuvelenloop

Verfijningen

Vervolgens kun je aangeven wat de omstandigheden van de wedstrijd zijn. In het geval van de Zevenheuvelenloop staat al vast dat je op de weg loopt, want dat blijkt uit het gebruikte .fit-bestand van de editie van afgelopen 17 november 2019. Dat is daarom niet aan te passen. Om dezelfde reden kan de afstand niet aangepast worden. Ron heeft met 15,08 km net niet de ideale lijn gelopen.

In andere situaties kun je uit een hele reeks van mogelijkheden kiezen voor de ondergrond. Want het maakt nogal uit voor je tijd of je op de weg, de atletiekbaan, bosondergrond, door mul zand of bijvoorbeeld op sneeuw hardloopt.
Daar zit wel een kanttekening aan. Voor een nauwkeurige berekening van de invloed van de ondergrond heeft de Race Calculator trainingsgegevens op die ondergrond nodig. In de Stryd app kun je per training aangeven wat het type was. Als je dat niet hebt gedaan, kun je de invloed van de ondergrond inschatten met onze calculator.

Wel kan voor de Zevenheuvelenloop de temperatuur gewijzigd worden. Laten we stellen dat het geen 19°C was zoals je in de afbeelding ziet staan, maar 6°C. En een luchtvochtigheid van 90% in plaats van de 68% in de eerste berekening. Dat is wat realistischer voor november.

Niet onverwacht zijn deze omstandigheden gunstiger, want Race Calculator adviseert nu om met 268 Watt te lopen. De voorspelde finishtijd is met 1:21:28 een minuut sneller. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn heel relevant voor je tijd.

Zevenheuvelenloop

In de fit- en gpx-bestanden zijn voor elke seconde de GPS- en barometergegevens opgeslagen. De Race Calculator rekent aan de hand van je persoonlijke vermogenscurve (Power Duration Curve) van punt tot punt uit wat aan tempo en vermogen haalbaar is. Dat gaat heel nauwkeurig. Alles bij elkaar genomen levert dat de voorspelling van je eindtijd op. Als je vlak voor de wedstrijd de actuele weersgegevens invult, weet je precies waar je aan toe bent.

De berekening maakt de Race Calculator voor windstil weer. Als het waait, loop je met hetzelfde doelvermogen. Want dat is wat je kunt en wat jouw snelste eindtijd oplevert. Je tijd is dan wel langzamer dan de voorspelling. Hoeveel langzamer hangt af van de windkracht en of je wel of niet hebt kunnen schuilen in een groepje lopers. Of dat de wind gunstig op het parcours stond en je misschien voordeel had van de luwte van bebouwing of bosschages langs het parcours. De Stryd met windmeting houdt je onderweg scherp bij de les omdat de footpod de werkelijke invloed van de wind meeneemt in de bepaling van het vermogen waar je op dat moment mee hardloopt.

We kunnen ons niet anders voorstellen dan dat Stryd als volgende stap in de ontwikkeling van deze Race Calculator de windsnelheid en windrichting meeneemt. Dankzij de GPS informatie uit het .fit- of gpx-bestand is immers de looprichting precies bekend en de invloed van de luchtweerstand exact te berekenen.

Allerlei aspecten hebben invloed op je hardloopprestatie. Welke dat zijn en hoeveel dat is, kun je nalezen in ons boek ‘Hardlopen met Power!’. Met de bijbehorende calculator kun je de invloed voor jezelf eenvoudig berekenen.

Lager dan op 17 november

Wat opvalt is dat het door Race Calculator geadviseerde vermogen (268 Watt) lager is dan het vermogen waar Ron werkelijk mee heeft gelopen. Dat was gemiddeld 286,5 Watt.

Dit laat zich eenvoudig verklaren. De Race Calculator baseert zich op de vermogenscurve van de afgelopen 90 dagen. In die periode is wel serieus getraind, maar waren er vanwege de coronaproblematiek geen wedstrijden waarin gedurende langere tijd grenzen zijn opgezocht.
De vermogenscurve in PowerCenter is vanwege deze omstandigheden helaas wat behoudend. Maar dat valt op te lossen. Daar komen we binnenkort in een artikel op terug.

TCS Amsterdam Marathon

De marathons van Rotterdam en Eindhoven zijn afgelopen dagen vanwege het coronavirus afgelast. De organisatie van de TCS Amsterdam marathon schrijft hierover “Vooralsnog staat de marathon in Amsterdam nog steeds gepland voor zondag 18 oktober aanstaande. Het besluit dat genomen is in Rotterdam staat los van de keuzes die gemaakt worden voor Amsterdam. Wij zijn in goed overleg met de Gemeente Amsterdam over een aangepaste vorm van het evenement met een beperkt aantal deelnemers.” De komende weken concretiseert de organisatie de plannen. Daarna is er meer nieuws.

Voor nu bedacht Ron de TCS Amsterdam Marathon maar eens in de kalender van Stryd app te zetten. In de afbeelding zie je hoe dat gaat. Het was wel twee keer slikken. Want Ron gaat er volgens de Race Calculator drie kwartier langer over doen dan in 2014.

Het goede nieuws is dat er nog drie maanden getraind kan worden. De vermogenscurve van Ron zal dan vast verbeteren, en daarmee de voorspelde tijd. Telkens als je de app opent, verschijnt het trainingsdoel in beeld. Als de training effectief is, zal langzaam maar zeker de voorspelde tijd verbeteren. Is dat niet inspirerend voor je training?

Voor veel hardlopers zal eenzelfde mate van terugval gelden. Probeer dat niet te compenseren door heel veel harder te gaan trainen. Train verstandig. Zorg voor voldoende herstel en let erop dat alle voor een marathon benodigde trainingselementen in je schema zitten. Alleen dan is een training effectief en blijf je gezond.

Amsterdam Race Calculator (4)

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  • Niels Veldman

    Op dit moment beschikt Stryd over een aantal geverifieerde marathons in de racecalculator. Helaas staan daar nog niet bijvoorbeeld de Rotterdam en Amsterdam marathons tussen. Je kunt deze routes alsook andere routes vinden in Garmin Connect en deze handmatig via Powercenter in de racecalculator zetten. Het hoeft dus niet een Stryd-run te zijn.

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

ProRun Webshop

Stryd vermogensmeter Footpod: Bestel uit voorraad bij ProRun
Boek Hardlopen met Power!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training