Zevenheuvelen: Stryd dacht er niet te licht over

Zevenheuvelen: Stryd dacht er niet te licht over

John Eising deed het nodige rekenwerk en ging gewapend met zijn Stryd-vermogensmeter de 7 heuvels bij Nijmegen te lijf. Hier lees je zijn verslag.

John Eising nam ons eerder mee in zijn ervaringen met de Stryd, trainen en wedstrijden lopen. Hij liep een paar weken geleden de Zevenheuvelenloop. Dat is met al dat klimmen en dalen een interessante exercitie als je loopt op vermogen. In dit verslag lees je hoe het John verging op de heuvels bij Nijmegen.

Heeft Stryd weer gelijk?

Gaat ie weer gelijk hebben, mijn Stryd? Dat gaat ie vandaag weer laten zien. Dit keer op De Zevenheuvelenloop. Mijn Critical Power geeft 318 Watt aan. De race calculatie heb ik, op basis van een zelfgemaakte GPX file in Google Maps, ingeladen in het powercenter van Stryd. Met een adviesvermogen van 309 Watt, zal mijn eindtijd uit moeten komen op 1:04:33. Ik hou hier rekening met een temperatuur van -2 graden. Mijn gewicht is vanochtend 79 kilogram. Ik heb in de calculatie geen hoogtegegevens gebruikt. De reden hiervoor zit ‘m in de podcast van Koen en Klaas. Eens zien of dat plan werkt!

Blauw, niet alleen van de kou

Om die 309 Watt continu te kunnen lopen, heb ik mijn trainingen aangepast. Afgelopen week heb ik op de baan Yasso’s gelopen, op zo’n 314 Watt en op donderdag nog een training met flinke versnellingen, rond de 340 Watt. Ik start in vak Blauw. Dit is de tweede startgroep. Net voor de start heb ik nog een paar verse handschoenen op de kop getikt. Bij een van die tentjes bij het station. Geen overbodige luxe bij deze temperatuur. Net in de auto gaf de meter -2 graden aan. Tijdens het warmlopen merk ik al dat het qua lopen een fijne race gaat worden. Alles voelt lekker ok. Apple Watch én Stryd volledig geladen. Ready to go!

De Start

Om 13.00 knalt het startschot en langzaam zet ook vak blauw zich in beweging. De organisatie heeft erg slim een soort sluis bedacht, waardoor de lopers meer gefragmenteerd starten. Het valt me op dat er bijna geen lopers in deze groep zijn die opvallend langzamer lopen. Blijkbaar heeft ieder zijn eindtijd aardig goed doorgegeven bij de inschrijving. Met tips op zak van Hafid Chaaby (54:54 op de Zevenheuvelen) en natuurlijk de podcast van Koen en Klaas, start ik de eerste vijf behoudend. Dat betekent goed op de Stryd letten en zorgen dat de Watts niet boven de 309 komen. De nieuwe Stryd App heeft een gemakkelijk te raken startbutton en zodra ik over de mat ga, tik ik de meting aan.

Stryd houdt het op 309 Watt

De eerste kilometer kom ik door op 4:20, met een gemiddeld vermogen van 307 Watt. Keurig, denk ik. In de eerste klim daarna word ik door van alles en iedereen ingehaald. Ik hou mijn vermogen keurig op ongeveer 309 Wat en laat me niet verleiden om ook te versnellen. Dat betekent in de praktijk dat je qua tijd veel langzamer loopt, doordat je domweg meer vermogen nodig hebt om te klimmen. Maar uiteindelijk zit hier je winst en spaar je als het ware kostbare energie. Juist in de afdaling kan je flink versnellen, omdat je daar nu minder vermogen nodig hebt. Hier laat de Stryd z’n absolute meerwaarde zien: Je kan exact zien hoeveel je moet laten vieren en waar je flink uit kan pakken qua snelheid.

Naar beneden storten

O ja, die afdalingen… Klaas zei, in de podcast, dat je in die afdalingen zo hard mogelijk naar beneden moet knallen om het vermogen gelijk te houden. Met een grote lach op mijn gezicht stort ik me als het ware de diepte in. De vijf kom ik door op 22:19. Prima! Dat gaan lekker. De Stryd piekt af en toe zelfs op 340 Watt. Zelfs in de afdaling mag ik dus iets meer inhouden.

Serieus afdalen en… weer omhoog!

Op zo’n 7 kilometer gaat het heuvelafwaards. Maar wel een stuk van waar je werkelijk U tegen zegt! Ook daar pas ik (de inmiddels) mijn tactiek toe. Gewoon laten gaan en naar beneden duiken. Voorwaarts mars! Met een noodgang loop ik alles en iedereen voorbij. Het schijnt hier zo’n 6% te zijn. Daarna gaat het weer flink omhoog en profiteer ik weer van de Stryd, waardoor ik relatief langzaam klim, maar daarmee m’n krachten extreem goed verdeel. Doordat het zo flink stijgt, knalt de Stryd gemakkelijk naar de 340 Watt. Het lijkt zo verleidelijk om harder te gaan, maar degenen die dat doen, kom ik op de top weer voorbij. Duidelijk is te zien dat dit veel kracht verspilt als je te hard naar boven rent. Ik voel geen moment dat ik onaangenaam of te hard loop, of juist te zacht. Het klopt gewoon steeds weer, het voelt bijna relaxed gewoon.

10 kilometer, mooi op schema

De 10 kilometer kom ik door op 44:05. Iets sneller dan het eerste stuk. De gemiddelde snelheid zit wel goed. Het gemiddeld vermogen ligt nu inderdaad op 309 Watt. Precies op schema! Hier gaat het linksaf en klimt het weer flauw. Het publiek is erg enthousiast en ik voel me nog steeds prima de luxe met dit tempo. Daar roept iemand mijn naam. “En door John!”, roept ze. Er leuk, je naam op je startnummer. Van de kou merk ik weinig meer. De 3 laagjes, of eigenlijk 2, als ik mijn singlet niet meereken, zijn perfect gekozen.

Klopt mijn berekening niet?

Op 11 kilometer begin ik te rekenen. Ik zit dan op 48:57. Even heb ik een klein dipje. Ik denk aan de ontmoeting die ochtend, waar ik Nicky Brouwer iets te enthousiast meldde dat ik 1 uur dacht te gaan lopen. Dát zal ik sowieso niet gaan halen. Maar die 1:04:33 van Stryd gaat met een tempo van rond de 4:19 ook niet haalbaar zijn. Dat zal eerder een 1:05 worden, denk ik. Maar zat Stryd er dan nu toch naast? Of gaat het hoofdrekenen nu met mij aan de haal? Ik besluit me hier niet al te druk om te maken en doe mijn best om gewoon dit wattage vast te houden.

Flauw naar de finish

Het laatste deel van de Zevenheuvelen gaat vanaf zo’n 12 kilometer luxueus met een flauw vals plat naar beneden. De Stryd geeft 279 Watt aan. Ik krijg het niet voor elkaar om harder te gaan, tot ik weet aan te haken aan een snellere loper. Daar gaat de Stryd weer. Op naar de 309 Watt. De laatste vijfhonderd meter pers ik alles er nog uit en kom uiteindelijk met 1:05:43 over de finish. Ik ben erg blij met mijn tijd, maar vraag me toch af waarom ik die 1:04:33 niet heb gehaald.

Zat Stryd er dan naast?

Hoe kan het dan dat Stryd met 1:04:33 aan kwam in de calculatie? Allereerst kon de calculatie zo’n 2 minuten afwijken. Daarmee valt mijn tijd weer binnen de marge met mijn 1:05:43. Daarnaast speelt mijn gewicht van die ochtend ook mee. Mijn Stryd staat op 77 kilogram ingesteld. Ik woog echter 78,8 kilogram vanochtend. Ik besluit de calculator van ProRun er eens bij te pakken. Als ik met 78,8 kilogram op een eindtijd kom van 1:05:43, dan zegt de calculator dat ik bij 77 kilogram op 1:04:52 uit zou kunnen komen! Die tijd schurkt aardig aan tegen de voorspelling van Stryd.

Het blijft een indrukwekkende gewaarwording. ’s Ochtends een de keukentafel met een kop koffie je racecalculatie invullen en zien wat voor voorspelling eruit rolt. Vervolgens loop je de race op het geadviseerde vermogen en klopt die nagenoeg met de gelopen tijd.

Is een Stryd voldoende om te kunnen PR-en?

Nou… nee. Natuurlijk. Zou ik zonder Stryd hebben gelopen, dan had ik niet kunnen geloven dat ik mijn looptijden zo flink zou kúnnen verbeteren, als vijftigjarige. Toch gebeurde dat en loop ik tegenwoordig harder dan voorheen.

Dat motiveert natuurlijk enorm. Natuurlijk doet niet allen de Stryd dit. Het is vooral een perfect hulpmiddel om je progressie te monitoren. Maar ook tijdens je trainingen krijg je direct feedback over je prestaties op dat moment. Dat is goud waard. In combinatie met een persoonlijk trainingsschema van Klaas Boomsma, de juiste voeding, maar zeker ook voldoende rust én slaap en in mijn geval een Apple Watch, heb ik de voor mij perfecte ingrediënten gevonden om mijn looptijden te beïnvloeden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

 • Jan

  Vergeet ook niet dat hoogtemeters vertragend werken op je tijd en dat je Stryd hebt ingesteld op een vlakke race. Uiteindelijk maakt een snelle afdaling de klim netto niet goed.

 • Leo

  Stryd is leuk voor mensen die hun leven willen overkwantificeren.

  • Koen de Jong

   Eerst een gezonde dosis overkwantificeren en dan gelijkmoedig observeren hoe de vlag erbij hangt: verrukkelijk 😉

   • Leo

    Uiteraard. Je weet hoe het werkt. Vraag 10 hardlopers om een mening en je krijgt er 11.

  • John Eising

   Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Eigenlijk alleen het stuk ‘Stryd is leuk’. voor mij is het een mooie digitale coach die prachtige data verzameld en mij, in ieder geval, inzichten geeft om meer uit mijzelf te halen. Dat zal voor een ieder persoonlijk zijn, maar voor mij is het top!

 • Karin Verheijden

  Mooi verslag en goed gedaan in Nijmegen! Zelf heb ik gemerkt dat Stryd het voor mij niet is. Kreeg echt voorspellingen die niet reëel waren. En dan is trainen op vermogen eigenlijk niet realistisch en zeker geen optie om op vermogen een wedstrijd te lopen. Dus zelf teruggevallen op lopen op gevoel. Maar mooi als je wel een soort van handvat hebt met Stryd. Blijf het wel jammer vinden dat je niet echt hulp vindt als je aantoont dat prognoses niet echt reëel zijn en hoe dit op te lossen. Hopelijk ben ik de enige die dit zo ervaart. Hoor bijna alleen maar enthousiaste verhalen en dat is mooi maar zie ook heel veel vragen in de Stryd Community op Facebook. En ja met een schema van Klaas Boomsma zit je gewoon goed al zou ik er zelf voor pleiten om het schema én op vermogen én omgerekend op tempo aangeleverd te krijgen zodat je een terugvaloptie hebt mocht lopen op vermogen bij jou niet werken.
  Vooral mooi dat je jouw verhaal hebt gedeeld.

  • Jim

   Ik ben wel nieuwsgierig hoe Stryd niet-realistische voorspellingen kan doen. Het begint met het vermogen dat je laat zien. Wat gebeurt er daarna precies?

   • Freek

    Het begint allemaal met een accurate “critical power”. Die kan Stryd via auto-CP geven, of je doet een CP test. In beide gevallen moet je meerdere keer 100% gaan. Dat kan voor velen heel moeilijk zijn. Bij mezelf was misschien 1 op de 3 CP tests goed, anderen worden afgebroken door het binnen stemmetje wat zo sterk. En dat gaf dan race predictions die niet klopten. Pas toen ik met m’n trainer (op de fiets) CP tests ging doen, en er naar me geschreeuwd werd als ik te vroeg dreigde op te geven, zag ik pas hoe hoog CP kon zijn, en toen was de race prediction ook precies goed.

   • John Eising

    Hey Jim, In mijn geval was het niet zozeer een ‘niet realistische’ voorspelling. Alleen stonden de parameters niet goed ingesteld. Dan is de voorspelling wel goed, maar klopt het niet met de werkelijke omstandigheden. We gaan het beleven in Egmond, volgende week!

  • John Eising

   Dankjewel. Het is inderdaad wat Freek aangeeft, starten en onderhouden van je CP. Hoop dat je ‘m nog hebt?

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear