X
COROS PaceWINACTIE
De COROS Pace
Lees op onze RUNTECH pagina wat dit horloge je allemaal te bieden heef. t 

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 

8 dingen die hardlopers moeten weten over koffie

Door
Eleanor Crick
30 september 2016 00:00
8 dingen die hardlopers moeten weten over koffie
Start jij de dag met een kopje koffie? Wist je dat je favoriete ochtendverwennerij ook voordelen heeft voor je hardloopprestaties?  

Er zijn inmiddels honderden onderzoeken die hebben aangetoond dat het drinken van koffie fysieke inspanning bevordert. Het helpt je om sneller en verder te komen dan wanneer je zonder gaat. Dit effect geldt in studies van zowel duursporters als sprinters.

Maar wist je dat het koffie beste werkt als je het op het juiste moment neemt? Wil je dat het je sportprestaties verbeterd dan is een uur voor een wedstrijd de beste tijd om cafeïne te nemen.

Daarbij is de regel niet: hoe meer hoe beter, want het is ook mogelijk om te veel te nemen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer drie tot zes milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht alles is wat je nodig hebt om voordelen te zien. Als je meer neemt loop je het risico op het ontwikkelen van negatieve bijwerkingen, zoals duizeligheid, angstklachten en hartkloppingen.

Een ander voordeel van koffie is dat het je hersenen stimuleert. Een eerder gepubliceerd artikel onderzocht het verschil tussen de effecten van cafeïne en de effecten van de consumptie van koffie. Koffie bevat een aantal stoffen (met inbegrip van polyfenolen), waar is aangetoond dat mensen met dementie, een positieve invloed op de gezondheid van de hersenen heeft.

Dacht je dat koffie zorgt voor uitdroging? Uit verschillende studies blijkt dat het drinken tot ongeveer vijf koppen koffie weinig tot geen effect heeft op de hydratatie. Daarentegen hoef je niet per se de koffie door te slikken om er je voordeel uit te halen. Een recente studie uit het tijdschrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism suggereert dat de receptoren in je mond de aanwezigheid van cafeïne kunnen voelen en je prestaties kunnen vergroten, zelfs als je de koffie uitspuugt! Handig tijdens die laatste kilometers als je geen zin meer hebt in een sportgel. 

Daarnaast kan koffie ook helpen met je herstel. Een studie had fietsers twee dagen lang hard laten fietsen om ze in een-glycogeen uitgeputte toestand te brengen. Degenen die een herstel drankje dronken met koolhydraten en cafeïne herstelden hun glycogeenvoorraad met 66 procent meer dan degenen die alleen koolhydraten dronken.

Wil je dus je hardloopprestaties verbeteren? Dan hoef je niet alleen koffie te drinken. Er zijn genoeg recepten waar je koffiebonen kunt toevoegen. Wat dacht je van wat gemalen koffiebonen toevoegen in je smoothie? 
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor  Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

19
oktober