Hoe haal je die nare geur uit je hardloopschoenen?

Door
Eleanor Crick
1 augustus 2019 00:00
Hoe haal je die nare geur uit je hardloopschoenen?
Stinkende schoenen kunnen een vreselijke geur door het huis verspreiden. Zodra je je loopschoenen uittrekt, komt er een luchtje vrij dat niet te harden is. Een vieze zweetgeur dus.

Maar wist je dat zweet niet ruikt? Die vervelende geur komt eigenlijk van bacteriën. Dezelfde bacteriën die je oksels doet ruiken (extra als je zweet) zorgt ook voor die geur in je je loopschoenen. Onze voeten ruiken vooral, omdat ze bedekt zijn met zweetklieren en bijna altijd bedekt zijn door sokken en schoenen. Een perfecte broeiplaats voor zweet en bacteriën!

De oorzaak van de geur

Net als bij alle andere organismen, moeten bacteriën vloeistof hebben om te overleven. En je voetzweet doet dat perfect. Je zou denken: ‘gadver bacterien’, maar onze huid is bedekt met bacteriën, zoals stafylokokken, micrococcus en Corynebacterium en dat is heel normaal. Wanneer je voeten zweten, breken Corynebacterium en micrococcen het zweet in een vetzuur genaamd isovaleriaanzuur. Dit veroorzaakt de geur in je hardloopschoenen.

Maar bacteriën kunnen veel meer dan een nare geur achterlaten in je schoenen. Ze doen ook goede dingen. Ze zijn namelijk van cruciaal belang voor het behoud van het leven en het afbreken van materialen zoals planten. Daarnaast worden Bacteriën tegenwoordig ook in de landbouw gebruikt als natuurlijke meststof en voor de productie van bloemen, groenten en gewassen zoals soja. Microbiële oplossingen beschermen gewassen tegen ziekten en helpen planten beter te groeien. Maar het is begrijpelijk dat je van die nare geur af wilt. 

Wij geven je drie tips hoe je je hardloopschoenen weer fris en schoon laat ruiken:

Vriezer: Zet je schoenen in de vriezer om de bacteriën te doden. Bacteriën kunnen koude temperaturen namelijk slecht verdragen.

Droog: Bacteriën en micro-organismen groeien in vochtige omstandigheden, dus houd je schoenen droog, bijvoorbeeld door ze te vullen met krant na een training. 

Neutraliseren: Omdat de geur in je schoenen komt uit isovaleriaanzuur, kun je het neutraliseren met een alkalische verbinding, zoals baking soda. Strooi een halve tot een hele eetlepel baking soda in je schoenen als je ze niet gebruikt. Overal verdwijnen de ongewenste geurtjes als sneeuw voor de zon!

Meer weten over hardloopschoenen? We hebben Hakim, eigenaar en sportpodoloog geinterviewd over het belang van hardloopschoenen. 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Martin
  TIP: KLIK
  Reactie geplaatst op 17/12/18 om 16:01 uur
 • paul markus
  Omdat ik 4x in de week train heb ik 2 paar schoenen, en dat scheelt al. Goed onderhoud is na elke training zooltjes eruit, en schoenen en zooltjes reinigen van binnen en ook van buiten met een all-purpose allesreiniger die >99% bacterieen dood (de mijne is op basis van naaldboom olie). Ook de zool reinigen en ontdoen van modder, klei of stekels.
  Reactie geplaatst op 07/06/18 om 23:38 uur
 • Herman Vanderstraeten
  Gewoon een zakje vanillesuiker in je schoen stoppen als je ze uittrekt. Niet enkel voor sportschoenen. Door de warmte van de schoen komt een aangenaam aroma vrij.
  Reactie geplaatst op 04/06/18 om 14:48 uur
 • Hans
  Binnenzooltjes eruit direct na hardlopen en alles lekker laten uitdampen. Schoenen alleen voor hardlopen gebruiken. Zelfs na ca.3 jaar 2-wekelijks gebruik blijven althans mijn schoenen vrij van vieze geur.
  Reactie geplaatst op 03/06/18 om 13:55 uur
 • Jan
  De beter hardloopschoenen ruiken niet snel doordat de inlegzool antibacterieel wordt behandeld. Verder is er een eenvoudig apparaat van shoefresh dat prima de geur verwijdert.
  Reactie geplaatst op 03/06/18 om 13:03 uur
 • Ray Duijn
  Dit artikel deed mij op een of andere manier meteen denken aan Klazien uut Zalk :)
  Reactie geplaatst op 31/05/18 om 16:26 uur
 • Manolito
  Baking Soda is idd een hele goeie tip om schoenen te ontgeuren. Wat ook wel helpt is het middel PediFris. Dit middel zorgt er ook voor dat je voeten zelf niet meer een zweetgeur hebben. Kan een hele verademing zijn voor jou en je omgeving ;-) Het middel is verkrijgbaar via de site www.pedifris.nl. Een echt aanrader!
  Reactie geplaatst op 11/05/18 om 14:45 uur

Loopkalender

19
augustus