Alles wat je moet weten over shin splints

Door
Eleanor Crick
13 februari 2018 06:57
Alles wat je moet weten over shin splints
Shin splints
Shin splints. Heb jij ze ooit gehad? Ze komen voornamelijk voor bij beginnende lopers en vrouwen hebben twee tot drie keer meer kans om ze te ontwikkelen dan mannen. Maar wat zijn shin splints precies en wat kan je er nou tegen doen? 

Wat is het? 

Het is een veel voorkomende overbelastingsblessure aan de binnenzijde van het scheenbeen (=Tibia). en staat formeel bekend als het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS). Wat er in principe gebeurt is dat botweefsel sneller afbreekt dan dat er nieuw weefsel gevormd kan worden. Het resultaat is ontsteking en pijn. Dit gebeurt meestal aan de binnenkant van het scheenbeen, maar kan ook aan de buitenzijde van het bot optreden. De pijn wordt veroorzaakt door irritatie van het beenvlies op de plaats waar de spieren zich aan het bot hechten. 

Waarom krijg je het? 

Het is een typische loopblessure, maar mensen die ook niet hardlopen kunnen het krijgen. 
Over het algemeen krijg je shin splints als je plotseling je training verandert. Daarom krijgen beginnende lopers het dus vaker, maar het kan een ervaren loper ook overkomen. Stel je bent gewend om voornamelijk over bospaden te rennen (trailrunning), maar je gaat opeens veel meer over asfalt lopen. Maar ook als je bijvoorbeeld te snel opbouwt van de halve marathon naar de hele marathon.  Ook kunnen verkeerde loopschoenen een oorzaak zijn. Stel je loopt op neutrale schoenen, maar je proneert. Dit kan ook een scheenbeenvliesontsteking veroorzaken. Laat je dus goed adviseren bij een hardloopspeciaalzaak. 

Hoe kan je het oplossen? 

Rust: Meestal zal de fysio of arts adviseren om even niet hard te lopen. Eventueel zou je wel kunnen fietsen of zwemmen. Verder is het verstandig om het gebied met ijs te behandelen. De arts kan ook ontstekingsremmers voorschrijven. 

Om de beenspieren sterker te maken, kan je je kuit en onderbeenspieren versterken met krachttraining. 
Bijvoorbeeld door met de bal van je voet op een traptrede te staan en langzaam je hiel te laten zakken. Hierdoor versterk je je kuitspieren. Herhaal deze oefening 5 tot 7 keer per voet.  

En als je weer begint met hardlopen, bouw dan je training langzaam op. Zorg daarbij voor een goede warming-up en een geleidelijke trainingsopbouw. Anders riskeer je de kans dat de shin splints terugkomen. Bovendien is het belangrijk om bij de hardloopspeciaalzaak te kijken of je geschikte schoenen draagt, versleten schoenen draagt of toch een anti-pronatie correctie nodig hebt. 

Wil je een geschikt trainingsschema? Kijk dan op onze Runlog voor geschikte opbouwschema’s. 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Sander
  Pieter heeft hierin absoluut een punt. Zelf heb ik vaker shin splints gehad door touwtje springen bij boksen en hardlopen. Dit moet eerst losgemasseerd worden(pijnlijke kwestie) door de fysio voordat je verder kan. Anders komt de pijn snel weer terug.
  Reactie geplaatst op 15/02/18 om 13:25 uur
 • Pieter
  Hallo, Leuk topic, echter let op met het geven van advies. Het advies dat jullie geven is op zijn best twijfelachtig te noemen. Dit was zo'n beetje het standaard advies rond 2000-2005. Momenteel wordt de revalidatie en sporthervatting compleet anders aangepakt met veel betere resultaten. Dus informeer je aub bij een professional met kennis van zaken. Mvg, een bezorgde kine/fysio
  Reactie geplaatst op 22/03/17 om 08:39 uur
 • Jos
  Looptechniek wordt hier vergeten. Haklanders hebben meer kans op shin splint dan middenvoetlanders, vooral ook omdat ze bij de landing de teen optrekken.
  Reactie geplaatst op 20/03/17 om 18:44 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

20
augustus