Training

Hoe weet je dat je een rustdag nodig hebt?

Door
Marc Gerlings
8 maart 2019 00:00
Hoe weet je dat je een rustdag nodig hebt?
Het is lente en je rent wat vaker je trainingsrondjes. Je hebt vast veel gelezen over hersteldagen en genoeg rust zodat je lichaam kan herstellen. Doe je teveel of gaat het goed? 5 tips.

Herstellen = trainen

Herstel zou met hoofdletters geschreven moeten staan in je schema. De meesten van ons kijken een aantal schema’s door en dan pik je er uit wat het beste bij je past. Dan ligt vaak de nadruk op omvang en intensiteit. Vergeet niet dat je echte ontwikkeling pas groeit als je ook hersteldagen inplant. Herstellen is gewoon een vorm van trainen. 

Nu is het lente, normaal gesproken lekker loopweer, en je pakt wat meer kilometers en je traint ook nog eens een dagje vaker. Gaat dat wel goed? Doe je niet teveel?

1 Beter lukt niet

ProRun-lezers zijn meestal ervaren lopers. Mensen met aardig wat kilometers in de benen en altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen. Dan bereik je ergens de bovenkant van je mogelijkheden. Er valt niet zoveel meer te tweaken. Dan loop je het gevaar dat je nog harder inzet en dat je daarmee doorschuift naar de fase van overbelasting. Bereik je de bovenkant van je mogelijkheden, houd dan echt rekening met rust na je trainingsdagen. Dat kan nog wel eens meer opleveren dan weer 10  kilometer extra.

2 Vochthuishouding

Ben je een ochtendloper? Let dan even op je vochthuishouding. Mensen zijn vaak veel ‘droger’ na de nachtrust. Als je dan niet genoeg drinkt kun je ook dat vermoeide gevoel dat samengaat met een te droog lichaam niet kwijtraken. Het is niet pure vermoeidheid maar de balans in je lichaam is ontregeld. Tip: tel 24 uur terug en houd de dag voor je ochtendtraining nog beter je glazen water in de gaten.

 3 Met pijntjes doorlopen

Ben jij een ‘niet zeuren maar rennen type’? Dan zal je de pijntjes negeren. Jammer, want het zijn gewoon signalen. Die pezen of spieren vertellen je eigenlijk in hun eigen taal, ‘ik ben nog niet klaar voor een volgende training’. Dan heb je een rustdag nodig. Je moet zelf ervaren in hoe verre een pijntje vervelend is of echt serieus.In het laatste geval zijn rustdagen belangrijk maar overweeg ook een herstelloopje. Even 15 tot 20 minuten een ontspannen duurloopje kan voor het herstel wonderen doen.

Zorg er in ieder geval voor dat de pijntjes niet uitgroeien tot echte problemen. Jouw lichaam is meestal vergevingsgezind. Het laat je weten tot hoever je kunt gaan. Nemen de pijntjes toe, tel er dan maar een rustdag bij op. En geef jezelf de ruimte om de daarop geplande training fors in te korten als nog niet alle pijntjes weg zijn. Een schema is een leidraad voor goed en verantwoord hardlopen. Het is geen Staatswet die aanpassing niet toestaat.

4 Oh nee, weer trainen

Je weet zeker dat je een rustdag nodig hebt als je opstaat en meteen negatief denkt ‘niet weer trainen vandaag’. Dat kan puur en alleen met motivatie te maken hebben. Toch is het bijna altijd wel fysiek ongemak waardoor je liever niet wil trainen. Je bent voorbij je grenzen en je voelt je uitgeblust. Geef jezelf de ruimte en plan meerdere rustdagen in. Bedenk dat je niet meteen in een paar dagen je vorm verliest. Schrap het heilige moeten even uit je gedachten. Het doel is nu eerst de frisheid van het hardlopen terugvinden in plaatst van de constante gedachte aan presteren die in je hoofd zit.

5 Dagen na de piek

Een lange duurloop, een wedstrijd, een intensieve trainingsweek, het zijn allemaal pieken in je schema. Mooie ervaringen. Gun jezelf dan daarna ook rustdagen. Ondanks dat je nog op de high zit van die mooie dagen en de verleiding groot is om dan nog méér te trainen. Een piek wordt gevolgd door een dal. Dat klinkt als iets negatiefs maar het is positief want het is de periode van herstel. Voel je het herstel en de ervaring van de piek goed aan, dan kun je weer een volgend niveau behalen.

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Marc
Marc Gerlings
Marc  Gerlings

Marc GerlingsVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

18
augustus