Hard aan het trainen? Vergeet niet goed te slapen!

Hard aan het trainen? Vergeet niet goed te slapen!

Hoe zorg je dat je genoeg slaapt krijgt?

Slaap is van cruciaal belang voor je gezondheid, werk én hardloopprestaties.
Het is uiteraard belangrijk om te lopen wanneer dat voor jou het beste uitkomt. Als dat vóór je werk is: prima. Je staat een uur eerder op, maar dat betekent ook dat je een uur eerder naar bed ‘moet’ gaan. Dat lijkt logisch, maar schiet er toch vaak bij in. In principe weet iedereen dat je ongeveer zeven tot negen uur slaap per nacht nodig hebt. Toch moet je hier extra op letten als je traint voor een halve of hele marathon.
Meeste lopers kiezen er daarom voor om hun korte trainingen doordeweeks te doen, aangezien ze dan minder tijd hebben. Stel je werkt vijf dagen in de week, 8 uur per dag met een reisafstand van ongeveer een uur. Dan heb je twee vrije dagen over om je langere duurlopen te lopen en slaap in te halen. Plan je kortere 30- tot 60-minuten trainingen (die kunnen bestaan uit snelheidstrainingen evenals gemakkelijke tempotrainingen) en rustdagen op werkdagen. Doe je langere duurlopen op niet-werkdagen, en probeer ook slaap in te halen op die dagen.
Vroeger dachten ze dat je slaap niet kon inhalen, maar uit recent onderzoek blijkt dat het toch erg nuttig kan zijn om extra bij te slapen.
Een andere idee kan zijn om eerst te gaan hardlopen, voordat je naar huis rijdt. Zo mis je de spits en als je thuiskomt, kan je heerlijk ontspannen, want je hoeft niks meer!

Alcohol en cafeïne

Kan je niet zo goed in slaap vallen? Dan kan het verstandig zijn om je alcohol en cafeïne-inname te beperken. Alcohol en cafeïne hebben namelijk invloed op je nachtrust, waardoor je lichter slaapt en vaker wakker wordt. De volgende dag wordt je dan toch vermoeid wakker. Dus ook al heb je de afgelopen maanden hard getraind en een hoop kilometers opgebouwd, is het verstandig om ook op je slaapritme te letten.
Goed slapen voor een grote wedstrijd is van groot belang wil je uiteindelijk die PR halen!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training