Tips om te blijven hardlopen

Een nieuw jaar en je wilt (opnieuw) )beginnen met hardlopen? We hebben 10 tips om je motivatie voor het lopen op peil te houden.

Tips om te blijven hardlopen

Ben je recent begonnen met hardlopen? We hebben 10 tips op een rijtje gezet om je motivatie op peil te houden.

Tip 1- Zoek de variatie

Stop altijd variatie in je training, dat kan zijn in afstand, in tempo of in omgeving.

Tip 2 – Hardlopen kan altijd

Hardlopen kan eigenlijk bij ieder weertype. Koud, warm, nat, droog er is geen reden om niet even te lopen. Bij warm weer is het goed om vooraf een glas water te drinken en tegen kou kun je je kleden.

Tip 3 – Sta op van die bank en ga rennen

Heb je geen zin of geen puf. Ga 12 minuten lopen. Sta op en ga die voordeur uit. 12 minuten lukt altijd en de kans is groot dat je daarna gewoon een langer rondje wil.

Tip 4 – Deel je ervaringen

Loop je in je eentje, deel dan je ervaringen met andere lopers, vrienden en familie. Start bijvoorbeeld een weblog en lees wat andere beginners ervaren of deel je trainingen op Strava. Schrijf in ieder geval je trainingen en prestaties op. Na een aantal weken zal je zien dat je flinke sprongen vooruit gaat. Dat stuwt je motivatie zeker omhoog.

Tip 5 – Twijfel je aan jezelf?

Een looptrainster met haar advies voor beginners: “Trek die schoenen aan en ga gewoon de deur uit. Veel mensen twijfelen vaak. Hardlopen kent geen obstakel, twijfel niet en ga gewoon die start maken. Van 1 minuut naar 20 minuten hardlopen, dat lukt je zo in een paar maanden. Gewoon die schoenen aantrekken.”

Tip 6 – Vooruitgang komt met kleine stappen

Het hardlopen kun je maar met kleine stappen verbeteren. Dat zijn wel grote en gezonde stappen voor je lichaam. Sla geen training over. Luister naar je lichaam, gaat het een keer minder, kort dan de training in. Of maak die op een andere manier lichter. Blijf lopen en ervaar de vooruitgang die je maakt.

Tip 7 – Vier de kleine overwinningen. 

Voor het eerst een kwartier hardlopen, dat is bijvoorbeeld een kleine overwinning. Je vindt in de komende jaren heel veel kleine overwinningen.

Geniet van het lopen!

 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training