4 dingen die elke beginnende hardloper moet weten

Onthoud deze vier tips als je begint met hardlopen

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
4 dingen die elke beginnende hardloper moet weten
Je hebt hardloopschoenen gekocht, een schema voor jezelf opgesteld en misschien zelfs nieuwe sportkleding aangeschaft. Nu nog de deur uit en lopen. Als hardloper maakt het echt niet uit hoe ver je loopt, wat je draagt of hoe je eruitziet als je loopt. Als jij die stap hebt gezet om te gaan lopen, ben jij een hardloper. Klaar. 

Maar hier zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. 

Het is hard werken.

Hardlopen is moeilijk. Voor iedereen, zelfs degenen die het al jaren doen. Hoewel het waar is dat de endorfine  af en toe kan leiden tot een training dat “moeiteloos” voelt, zijn er ook veel trainingen die zwaar zijn. En elke training vereist wilskracht om de deur uit te gaan. Maar onthoud, niemand die ooit een rondje is gaan lopen, heeft naderhand spijt dat ze zijn gegaan.

Geef het ten minste 4 weken.

Het duurt ongeveer 3-4 weken voor je lichaam eraan gewend raakt. Als je net bent begonnen, zal je gefrustreerd raken, maar hou vol. Geef jezelf tenminste vier weken om te wennen aan je nieuwe gewoonte. Hierna heb je namelijk een goed basisniveau opgebouwd en wordt het echt makkelijker. Vertrouw de ervaren lopers hierin. We hebben het zelf ook meegemaakt. 

Het is vooral mentaal.

Tijdens het uitvoeren van een lichamelijke activiteit is het mentale aspect enorm belangrijk. Er wordt niet voor niks gezegd dat hardlopen 20 procent training en 80 procent uit mentale uithoudingsvermogen bestaat. In onze Born Runners rubriek spreken verschillende ervaren lopers over hoe ze meer doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen kregen. 

Hardlopen is niet alleen een sport.

De eerste stap die je zet, is de eerste stap naar zelfontdekking. Hardlopen is namelijk niet alleen sporten. Door hard te lopen zoek je je grenzen op en zie je dat je veel meer in je hebt dan je ooit dacht. Je leert je fysieke grenzen kennen, maar ook de wilskracht die je niet wist dat  je in je had. Geloof je ons niet? Lees onze Born Runners rubriek maar. Sommige lopers hebben hun verslaving door hardlopen weten te verslaan of zijn 50 kilo afgevallen mede door hard te gaan lopen. Wil je dus wat extra motivatie of heb je inspiratie nodig, dan hebben wij een aantal mooie verhalen van hardlopers die vertellen wat zij hebben ontdekt  door te gaan hardlopen. 
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners