Als dit lukt heb ik tot 2023 een grijns op mijn gezicht

Als dit lukt heb ik tot 2023 een grijns op mijn gezicht

De marathon van Valencia onder de 2:30 op 286 watt. Gaat het Koen lukken?

Ik heb het bloedserieus genomen, de afgelopen maanden.

Weken van meer dan 100 kilometer.

Nachten van meer dan 9 uur.

IJsbaden.

Schema van Klaas Boomsma.

Sportmassages van José Vicente.

En nu voorspelt Stryd dat ik volgende week in Valencia onder de 2:30 ga lopen.

Normaal zou ik zeggen: goeie grap Stryd, je bekijkt het maar, dat kan nooit

Nu denk ik echter: wauw, dat is spectaculair snel.

De voorspelling van Stryd neem ik niet zomaar voor waar aan, maar ik neem wel zeer serieus. Eerder klopte het ook steeds wat de vermogensmeter voorspelde. Zo ging ik van 2:59:02 (2019) naar 2:50:34 in Den Bosch (2021) naar 2:34:16 (2022) in Rotterdam. 4 december loop ik de marathon van Valencia op 286 watt. Ik hoop op goede temperaturen en een mooi groepje. Topper Imo Muller van Runner’s World liep vorig jaar 2:28 in Valencia en schreef dat het met snelle lopers wel goed zit: een goed groepje vinden is geen probleem.

Op het clubhuis kijkt auteur, Olympiër en verhalenverteller Hans Koeleman het traject met berustend enthousiasme aan. In het begin luisterde hij wantrouwig (met een open blik) naar onze verhalen over vermogen, periodiek vasten en ijsbaden. Met oog op Valencia heeft hij er net zoveel vertrouwen in als Stryd:

4 december om 10:45 weet ik of het gelukt is. De start is om 8:15, twee en een halfuur later weten we het. Ik heb er ongelooflijk veel zin in. Keihard rennen door de straten van Valencia. Mijn doel is simpel: 286 watt in een mooie groep. Niets meer en niets minder.

Als het lukt, heb ik een grijns op mijn gezicht tot 2023, als het niet lukt, heb ik een heerlijk traject gehad.

In de afgelopen 16 weken heb ik veel looplol beleefd. De marathon van Amsterdam met mijn lief in 2:56:04, de ON-squad race met Team KBoom en een nieuw PR op de 5 kilometer, schitterende trails, een heerlijke loop van Amsterdam naar Weesp, een feestelijke 10 kilometer in het Olympisch Stadion en een persoonlijk record op de halve marathon bij de Twiskemolenloop. Dat is allemaal al binnen. Volgens mijn Strava heb ik dit jaar al meer dan 3000 kilometer gelopen.

De kers op de taart wordt de marathon van Valencia onder de 2:30. Of niet.

Ik denk dat het gaat lukken. Dat heeft niets met overmoed te maken of misplaatste arrogantie, maar met mijn ervaring met Stryd en de calculator van Ron van Megen en Hans van Dijk. De halve marathon bij de Twiskemolenloop liep ik in 1:14:22 op 286 watt. Volgens Stryd kan ik dat vermogen een hele marathon volhouden. Op de dag van deze halve marathon woog ik 58,6 en waaide het keihard, straks in Valencia weeg ik een kilo minder en hoop ik in een mooi groepje te lopen, in plaats van in mijn uppie. Een marathon is een magische afstand en er kan onderweg veel gebeuren, maar de vooruitzichten zijn erg gunstig.

Het stemmetje in mijn hoofd dat het niet kan heb ik getemd

Een groot gevaar bij de marathon is het stemmetje in mijn eigen hoofd. Veel lange afstandslopers herkennen het: ergens komt een moment dat er gedachtes opploppen die erg onhandig zijn:

Ik voel nu mijn benen al, dit houd ik nooit nog 25 kilometer vol

Ai, ik mistte de drankpost, nu krijg ik vast kramp

Voel ik een pijntje in mijn zij? Dat zou een ramp zijn

Waarom dacht ik dat ik onder de 2u30 kon lopen, dat is voor topatleten die minstens 150 kilometer per week trainen

Etc. Etc.

Dat soort gedachtes heb ik met wat oefening onschadelijk gemaakt. Per week heb ik minstens evenveel uur gemediteerd als hardgelopen en het ijsbad heeft er nog een schepje bovenop gedaan. Als het lukt om rustig te blijven in een ijsbad, lukt het ook wel om stug door te lopen met een onhandige gedachte bij kilometer 32.

Nog een weekje, dan weet ik of het gelukt is.

Ik hoop dat Stryd en Hans gelijk krijgen.

Op naar sub 2u30.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

34 reacties

 • Marcel van Boxtel

  Niet gehaald Koen, zie ik. Jammer man. Gelukkig is het traject er naar toe ook altijd genieten, vind ik net als jij. Ben benieuwd naar je verhaal, en de Stryd data.

 • Serge

  Succes zondag, Koen! Ik hoop ongeveer een half uur na jou over de streep te komen, net binnen de 3 uur. Wie weet tot ziens!

 • Leo

  Prorun kan zichzelf beter hernoemen naar prostryd

  • Koen de Jong

   Ja Leo, het wordt hoog tijd dat er andere vermogensmeters op de markt komen. Het is niet goed dat lopen op vermogen nu synoniem is aan Stryd. Ken jij andere partijen die serieus met vermogen aan de slag zijn?

   • Info@prod

    Apple, Coros, Garmin, Polar.

    Aan de andere kant. Running power is een beetje niche voor mensen die in algorithmes geloven, of het leuk vinden om data te verzamelen.

    Met jouw trainingsinzet en zonder stryd kan je ook de 2:30 breken. (En met stryd maar zonder training niet)

    Wel veel succes met je mooie uitdaging en ik kan er van genieten als iemand zijn eigen doelen haalt.

    • Paul

     Achja – Coros voorspelt mijn tijden ook uitstekend, en Runalyze ook als je er een beetje werk in stopt om ‘m naar wens aan te passen. En Daniel’s Running Calculator komt eigenlijk trouwens ook al enorm in de buurt natuurlijk, als je een beetje getraind bent. Oftewel -die obsessie met Stryd vind ook ik wat ver gaan eerlijk gezegd.

     Coros heeft nu ook Personalised Effort Pace – zouden jullie ook eens naar kunnen kijken. Maar ik weet al wat er uit een vergelijkend artikel zou komen. Stryd is toch zoveel beter, want wattages zijn heilig en maken dat ik al m’n doelen op wetenschappelijke wijze haal.

     Aangemoedigd door eerdere reacties voel ik me ietwat aangespoord om m’n mening wat aan te zetten zoals je lezen kunt. Het maakt me eigenlijk erg weinig uit, maar ik wil maar zeggen – misschien zijn die watts en is die stryd ook geen heilige graal en zit die 2:28 toch gewoon lekker in je benen, of niet, dat gaan we merken. Of je nu tempo x of wattage x loopt maakt dan in mijn ogen weinig verschil en blijft toch een bijzaak (al is het prima als het je helpt natuurlijk), en zegt weinig over andere belangrijke bijzaken zoals hoe de weersomstandigheden zijn en wat er wel of niet omgaat in je hoofd – in mijn ogen net zo belangrijk. Met de training zit het zo te horen in ieder geval wel goed. Veel succes gewenst!

     • Leo

      Prorun heeft een groot commercieel belang bij stryd. Die verkopen ze namelijk in hun webwinkel.
      Prorun moet ook betaald worden, dus opzich heb ik daar geen probleem mee. Maar alle stryd artikeltjes zijn gewoon reclame. Het staat er alleen niet bij.
      Stryd meet ook geen wattages. Het is gewoon een footpod wat snelheid kan bepalen op basis van beweging en daar nog wat extra berekeningen overheen gooit voor stijging en daling en een soort van windcorrectie. Eigenlijk is het gap, maar ze noemen het power.
      Oja, het abonnement wat stryd er bij verkoopt hoor je ook niet hier op prorun.
      Ik heb niets tegen het lezen van hardloop artikelen in ruil voor advertenties bekijken, maar met de stryd slaan ze door en maakt ook de rest van de artikelen minder geloofwaardig.

     • Koen de Jong

      Ha Leo, ik schrijf mijn stukken niet omdat ik de folder van Stryd schrijf, maar ik schrijf mijn ervaringen op. Jarenlang schreef ik over hartslagen. Omslagpunt, D1, D2, D3, marathonhartslag en de hele rataplan. Mijn ervaring met Stryd is erg positief. De berekeningen van Stryd lijken voor mij wat beter te kloppen dan de berekeningen met hartslag. Natuurlijk is het hartslagsignaal geen berekening, maar op basis van hartslag is energiegebruik en verzuring wél een berekening vanuit de hartslag, dus ook een gap. Net als trainen op tempo. Want een tempo met windkracht 3 is anders dan een tempo met windkracht 4, om maar wat te noemen. Voordeel van hartslag is dat er verschillende aanbieders zijn van de meters, dat is met vermogen nog niet. Reden dat ik veel schrijf over vermogen (en dus Stryd) is dat het nog vrij nieuw is en er veel te ontdekken valt. Op naar meer artikelen over lopen op vermogen, zou ik zeggen!

 • Alexander Docter

  Succes Koen!

 • Karin Verheijden

  Het gaat je zeker lukken Koen.

  • Koen de Jong

   In de Eerlijke Strijd zal ik er wel niet aan te pas komen 😉

 • Erik Abbink

  Heel veel plezier en succes! Ik ga het volgen!

  • Koen de Jong

   Dank Erik, ik zie ernaar uit!

  • Janneke Poort

   Fantastisch mooi om deze hele reis van een afstandje te beleven. Heel veel plezier komende zondag! Ik ga er eens even lekker voor zitten zondagochtend!

 • Anneke

  Succes Koen! Wie weet komen we elkaar in Valencia tegen… mijn ambities liggen wat anders dan die van jou, maar loop wel voor het eerst de marathon met Stryd. Ben benieuwd.

  • Koen de Jong

   Tot Valencia!

 • Ronald van der Bok

  Ik ben zo benieuwd, in jullie podcast de voorbereidingen en het plezier daarin al meegekregen.
  Héél veel succes en vooral héél veel plezier. Loop ze en zet ‘m op.
  Groet, Ronald

  • Koen de Jong

   Dank Ronald, met het plezier loopt het sowieso wel los in Valencia!

 • Jan G

  Succes 🍀 volgt,
  ….naar BesT VermogeN

  In ieder geval prachtig om daar te lopen….Amor Fati

 • Robbert Veenstra

  Heel veel succes! Komt vast goed 💪🏻

  • Koen de Jong

   Ben benieuwd Robbert

 • Cees

  Beste Koen, mooi plan en goed dat je er zo in geloofd. Ik liep vorige maand de halve in Valencia en had me goed voorbereid. De weersomstandigheden waren echter behoorlijk zwaar: warm en broeierig. Ik weet niet hoe het volgende week is, maar bereid je ook voor op zwaardere omstandigheden.

  • Koen de Jong

   Ha Cees, dank voor je reactie. 286 watt bij warm weer voelt hetzelfde als 286 bij koud weer. Alleen doe ik er bij warm weer dan een paar minuten langer over. Dat is jammer, omdat ik als loper toch gewend ben om te denken in eindtijd als resultaat, maar eigenlijk is het logischer om te denken in: 286 watt. En temperatuur en wind hebben dan wel invloed op de eindtijd, maar niet op het doelvermogen. Dus: ode aan 286 watt 😉

 • Leonie

  Succes Koen, ga ervan genieten! (Als Strijd nu alweer gelijk blijkt te hebben, ga ik me er toch nog een keer opnieuw in verdiepen 😉

  • Koen de Jong

   Haha, alvast veel leesplezier met Lopen op vermogen 😉

 • José Vicente

  De automatische spelcorrectie..
  Mee Leef
  Si tu puedes
  ;)))

 • José Vicente

  Koen, amigo.

  Kippenvel. Omdat ik meeleeft. Vanaf het eerste uur. Si tu piedra. Jij kan dit. Maar vooral de weg ernaar toe was goud waard. Tot zo. De laatste kneepjes voor de start. Abrazo fuerte amigo

  • Koen de Jong

   Dank amigo! Tot gauw.

 • Jesper van Deelen

  Succes weer Koen! Ik loop morgen de marathon van Spijkenisse met een schema van Stryd. Doel 3 uur 15 minuten. Een jaar geleden nooit gedacht dat dat nu mogelijk zou kunnen zijn!

  • Koen de Jong

   Spannend Jesper, laat je weten wat het werd in Spijkenisse?

   • Jesper van Deelen

    Het werd, ondanks de regenachtige dag, 3 uur 14 minuten en 55 seconden!!
    Wel met een klein beetje kramp tijdens de laatste kilometer! Zeer blij met stryd!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer