14 dingen waar je pas achter komt als je een hardloper bent

Door
Eleanor Crick
13 november 2018
14 dingen waar je pas achter komt als je een hardloper bent
Foto Rob Pauel
Hardlopen lijkt een dergelijke eenvoudige sport toch? Het is letterlijk de ene voet voor de ander neerzetten. Simpel. Maar hardlopen blijkt toch een stuk ingewikkelder. Het mentale spelletje wat je met jezelf aangaat als je hardloopt tot de pijnlijke schuurplekken en de grote ontdekking over jezelf nadat je bent begonnen. Hier zijn 14 dingen waar je pas achter komt als je een hardloper bent. 

Wanneer je voor het eerst gaat hardlopen, kan het heel saai voelen. 

Dat is het eigenlijk niet, maar dat weet je pas als je wat langer loopt. Dan leer je de simpele bewegingen waarderen en geniet je meer van je omgeving. Je geniet van het moment. Als je net begint, voelt elke stap zwaar en snap je niet hoe mensen dit ooit leuk kunnen vinden. 

Je zult al je geld uitgeven aan schoenen, energie gels, hardloopevenementen en andere gadgets. Wie zei dat hardlopen goedkoop was heeft gelogen. 

In principe kan je het zo duur maken als je zelf wilt, maar als je het hardloopvirus te pakken hebt, wil je echt ook al je geld uitgeven aan deze geweldige sport. Want het is gewoon leuk. 

U wordt lid van de meest inspirerende exclusieve community die er bestaat en je zal door hardlopen een beter mens worden. 

Hardlopers zijn de aardigste mensen die je zal ontmoeten. Ze inspireren elkaar, motiveren elkaar en kunnen urenlang praten over, juist, hardlopen. Nooit een saai moment! 

Misschien ga je afvallen, misschien ook niet. Maar je gaat sowieso meer uithoudingsvermogen, kracht en zelfvertrouwen ontwikkelen! 

Hardlopen maakt je fitter, dat weten we allemaal, maar wat deze sport je ook geeft is zelfvertrouwen. Je zal versteld staan met wat je kan bereiken. Die 5 kilometer leek eerst onmogelijk, nu loop je een halve of hele marathon.  

Je gaat voedsel waarderen. 

Je eet om te kunnen lopen. En dan is het al helemaal mooi dat je heel veel koolhydraten mag eten! Kom maar door met die pasta! 

Je zal opeens meer hardloopkleding dan normale kleding hebben.

Je kast puilt ervan uit en je loopt ook het liefst rond in je hardloopkleding. Het zit gewoon zoveel lekkerder. Kan je ook gelijk de deur uit om een rondje te lopen. 

Je zal productiever worden.

Je krijgt op een ochtend meer gedaan dan de meeste mensen in een heel weekend gedaan krijgen. 

Je zal soms een hekel hebben aan hardlopen 

Er zullen dagen of weken zijn waarbij het voelt alsof je niet vooruitkomt. Of je hebt een blessure en je denkt: waarom dit nu weer? Je zal willen gaan stoppen. Maar geef het niet op. Uiteindelijk zal je beter worden waardoor je ook een sterker mens wordt.  

Je gaat afspraken rondom hardlopen plannen

Je hebt een koffieafspraak in de stad, maar je moet nog trainen, dan ga je gewoon hardlopend erheen. Dat is namelijk precies 5 kilometer. Ideaal. 

Je zal twee keer zoveel was doen.

Van sporten ga je zweten en je wilt toch weer snel sporten, dus dan moet het weer in de was.  

Je zal je voeten willen verbergen, maar tegelijkertijd zal je er trots op zijn.

Deze voeten hebben gestreden en kilometerslang gelopen door bossen, parken, asfalt en hardloopevenementen. Wees trots op jouw voeten! 

Je zal realiseren dat je veel sterker bent 

Je zal door hardlopen realiseren dat je zoveel meer kan. En nog zoveel meer kan bereiken dan je ooit voor ogen had.

Je zal realiseren dat jij de enige persoon bent die in jezelf moet geloven. 

Alle andere mensen die ook in jou geloven zijn een fijne bonus, maar alleen jij kan ervoor zorgen dat je over de finish komt.  

Hardlopen zal je leven veranderen.

Als een beginnende hardloper mij vertelt dat ze hardlopen verschrikkelijk vinden dan denk ik alleen: wacht maar. Hardlopen zal alles veranderen. Het gevoel nadat je klaar bent, ondanks de pijn of ongemak, zal zo mooi zijn. Dat overweldigende gevoel van voldoening of trots wat je voelt als jij je doel hebt behaald. Er is geen beter gevoel. Het zal je leven veranderen. 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Evy Geudens
  Klopt helemaal heb soms geen zin om te lopen sleep me toch naar buiten en achteraf voel ik me toch zo goed en telkens als je van 5 naar 10 km geraakt wat een blijdschap en onlangs een marathon gelopen man wat een gevoel dat blijft maanden hangen die fierheid van ik heb het toch maar gedaan prachtig gewoon lopen is de mooiste sport
  Reactie geplaatst op 15/11/18 om 16:15 uur
 • Frits Stegen
  Hallo Eleanor, Wat is er gebeurd met je blog, loopdepressievrij.com? De pagina lijkt niet meer te bestaan.
  Reactie geplaatst op 14/11/18 om 12:54 uur
 • Dirk Rombouts
  Alles klopt als een bus, je hebt goede en minder goede dagen , maar de voldoening iedere keer na afloop is voor mij onbetaalbaar.Ik loop zuiver voor het plezier , klassementen kunnen mij gestolen worden , voor de beleving lopen geeft zoveel voldoening.Neem nu dit afgelopen weekend , hebben mijn buurman en ik mee gedaan aan de devils trail op Schiermonnikoog , was een volledig verzorgd weekend met gelijkgestemde zielen.We waren daar allemaal voor hetzelfde doel , een mooie en gezellige trail te lopen en 's avonds een afterparty . wat moet het meer zijn . we krijgen er zoveel voor in de plaats met ons lopen, wil ik voor geen eld missen . Dirk
  Reactie geplaatst op 14/11/18 om 09:26 uur
 • Gosia
  Haha, dit klopt helemaal!!!
  Reactie geplaatst op 14/11/18 om 09:17 uur
 • bert
  mn 1e 5 kilometer gelopen als afsluiting van n groepstraining, die 1e druppels denk je nog shit, maar ach t is maar water. en als je na een 15 min druipnat bent wat maakt het dan nog uit. en achter af geeft het toch n lekker gevoel als je dan thuis weer op de bank zit, en denkt k heb het toch weer geflikt. en dat heb ik nog steeds, ook na de 10 km die ik nu loop tenminste 1x per week..
  Reactie geplaatst op 14/11/18 om 08:41 uur
 • ludo
  inderdaad weet je veel van die punten kloppen hoor bij me toch dag
  Reactie geplaatst op 13/11/18 om 22:38 uur
 • Li Z
  bij de eerste training van 4 x 1 min, dacht ik na 30 seconden. Oh nee, nou moet ik er zo nog drie. De pijn, het moeizame, de strijd; het heeft zeker vier maanden geduurd. Inmiddels loop ik vijf maanden pijnvrij, met een lach op mijn gezicht en 20 kilo lichter de 10 km dik binnen het uur. Lang leve Hardlopen.
  Reactie geplaatst op 29/01/17 om 00:02 uur
 • Joop
  Helemaal mee eens. Van 0 naar 80 km in 18 maanden en het is nog steeds leuk
  Reactie geplaatst op 27/01/17 om 17:39 uur
 • Rebecca
  Ik als beginnend loper herken het puntje dat het nietleuk is ..... ik verlang er dan ook naar om de 5 km te kunnen lopen
  Reactie geplaatst op 25/01/17 om 14:42 uur

Loopkalender

19
september