Herken je deze vreemde bijwerkingen tijdens het hardlopen?

Hardlopen heeft veel voordelen, maar levert soms wat ongemak op. Een aantal voorbeelden!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Herken je deze vreemde bijwerkingen tijdens het hardlopen?

Hardlopen helpt tegen stress, maakt je hoofd leeg en versterkt je hart. Dat is goed nieuws in deze tijd.

Maar het kan ook wat vreemde bijwerkingen hebben.

Als hardloper weet je hoe belangrijk het is om gehydrateerd te blijven. Maar er kunnen ook andere symptomen voorkomen: zoals het proeven van bloed….

Relax: hoe vreemd deze fysiologische reactie ook mag zijn, over het algemeen is het geen reden tot zorgen, zegt de Amerikaanse sportarts Jordan Metzl, auteur van The Athlete’s Book van huismiddeltjes. “Velen zijn tekenen dat je hard hebt getraind aan je lichaam,” zegt hij. “Anderen zijn tijdelijke problemen die over het algemeen gemakkelijk aan te pakken zijn.”

Om je immuunsysteem sterk te houden is het overigens wel goed om rustig te trainen. Dus in periodes waarbij een sterk immuunsysteem belangrijker is dan je sportprestatie, kun je beter wat rustiger aandoen.

Hier volgen nog zes vreemde bijwerkingen die kunnen optreden na een harde training, als teken dat je deze trainingen tijdelijk beter wat rustiger kunt doen:

Een zeurende hoest

Je bent net lekker aan het lopen, maar krijgt na enkele minuten last van een zeurende hoest.  Geef bronchoconstrictie maar de schuld: Het is vergelijkbaar met wat er gebeurt bij mensen met astma, maar het kan iedereen overkomen.

“Bronchoconstrictie kan gebeuren als je jezelf extra uitdaagt en veel zwaardere traint dan je gewend bent,” zegt Metzl. Bij bronchoconstrictie vernauwen de luchtwegen zich, doordat ze door gladde spieren dicht worden gedrukt. Er komt zo minder zuurstof in de longen terecht. “De kleine spieren langs je longen krijgen kramp. Sommige mensen zijn ook gevoeliger er voor”, zegt Metzl.

Het komt ook vaker voor als je hardloopt in koude en/of droge omstandigheden, omdat je luchtwegen harder moeten werken om de lucht te bevochtigen.

Metaalsmaak 

Je bent net halverwege je intervaltraining, maar het lijkt alsof je op je tong of wang hebt gebeten, want je proeft een beetje bloed in de achterkant van je keel. Alleen zijn dit je rode bloedcellen die knappen”, zegt Metzl.

“Als je jezelf vaak over je grens hebt geduwd, worden je rode bloedcellen belast en komt er wat ijzer vrij, dat is waarom het smaakt naar metaal, zegt hij. Rode bloedcellen kunnen ook in je longblaasjes komen. Als het tijdelijk is, is er niets aan de hand. Maar als je altijd bloed blijft proeven, is het verstandig om bij een arts langs te gaan om onderliggende gezondheidsproblemen zoals infecties uit te sluiten.

Loopneus

Als je regelmatig buiten hardloopt, zul je er vast last van hebben gehad. Het is een veel voorkomende klacht bij mensen die buiten sporten; de loopneus. Vooral in tijden waar er veel pollen in de lucht zijn, kan dit erg vervelend ervaren worden. Je neus raakt geïrriteerd en vervolgens lijkt het alsof je verkouden bent en zit je constant te snuiten in je zakdoekje. Interessant is dat sommige wetenschappers geloven dat de luchtvervuiling, met name de stikstofdioxide in uitlaatgassen van auto’s, de grootse veroorzaker is van druipende neuzen. Daarom heb je er dus vaker buiten last van dan als je binnen loopt op de loopband. Zakdoekjes paraat houden dus! Een andere oplossing in een neusspray gebruiken.

Je moet naar de WC … NU

Soms, maar vooral bij een grote wedstrijd, kun je problemen krijgen waarbij je plotseling, heel dringende een tweede boodschap moet doen. Dit komt vaker voor bij hardlopers omdat er veel innerlijke schokken betrokken zijn bij het lopen. Helaas pindakaas.

Het is slim om op te passen met laxeer houdende middelen voor een lange duurloop. De keuze om niet die extra kopje koffie te nemen, zou daarbij verstandig zijn. Daarnaast kan je de situatie verlichten door je eetgewoontes aan te passen en meer echt voedsel te eten zoals rijstwafels en bananen. Voortaan maar een enkele espresso nemen dan maar?

Jeukende benen

Tijdens een run kunnen je benen als een gek beginnen te jeuken. In sommige gevallen is het gewoon een geval van droge huid, maar het kan ook een natuurlijke reactie zijn op de warming-up waar je haarvaten en slagaders snel uitbreiden. Hierdoor worden de nabijgelegen zenuwen gestimuleerd wat jeuk kan veroorzaken.

Maar voor sommige mensen, kan het is een allergische reactie zijn, beter bekend als oefening geïnduceerde urticaria, die jeuk en blozen kan veroorzaken, evenals netelroos en in het ergste geval, ademhalingsproblemen. Als je meer ernstige symptomen krijgt, kan je arts epinefrine voorschrijven, maar dat kan vervelende bijwerkingen veroorzaken zoals vermoeidheid, zwakte en hartslag onregelmatigheden. Als het gewoon jeuk is, houdt dan je huid gehydrateerd en doe een rustige warming-up. Dat vermindert de spontane jeuk. Als je wilt, kan je natuurlijk ook gewoon krabben.

Wazig gevoel

Je had ergens de auto geparkeerd toen je naar het bos reed, maar je weet niet meer waar. Of was je toch met de fiets gegaan? Je voelt je duizelig en kan niet meer helder nadenken.

Een mistig gevoel in het hoofd is normaal na lange, harde lichamelijke inspanning, omdat je al je glycogeen hebt opgemaakt. Dit is namelijk je hersens zijn enige brandstof voorraad. Pak snel een herstel drankje en snack om weer helder te kunnen nadenken. Dat heb je toch wel verdiend?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Gezondheid