Een marathon, dat is nogal wat.

Loop jij in het najaar een marathon? Je eerste of zoveelste? Hoe dan ook een uitdaging! Zo haal je in ieder geval de start.

Een marathon, dat is nogal wat. Het is ook de afstand die veel lopers tenminste één keer willen lopen. Een ultiem doel. Je kunt er heel veel schema’s voor vinden, maar het is handig om je van te voren een aantal punten af te vragen. Als je de onderstaande punten vooraf kunt invullen is je succes op de marathon waarschijnlijk groter dan gedacht. 

Lekker wedstrijden lopen 
Je bent verslaafd geraakt aan hardlopen en nu ga je debuteren op de marathon? Geen fijn plan. Ga van te voren wedstrijden lopen. Natuurlijk is een marathon een heel ander verhaal dan een 5 of een 10 kilometer wedstrijd maar daar doe je wel ervaring mee op. 

Zoek in de buurt een aantal korte wedstrijden op en zet die in je agenda. Wie zonder ervaring zomaar debuteert bij een marathon zal zeker wat in de voorbereiding vergeten. Dat kunnen hele kleine punten zijn zoals reservekleding. Die kleine lokale wedstrijden bieden meestal veel sfeer en gezelligheid en onthullen de loper hoe je op de spanning van een evenement reageert. De een doet het helemaal niets, de ander staat helemaal stijf van de zenuwen. Als je die laatste bent dan ben je blij dat je vooraf een aantal wedstrijden aan je ervaring hebt toegevoegd; kweek vertrouwen. 

Trainen met een maatje 
Die lokale wedstrijden brengen je op een ander deel waarmee je je voorbereiding op de marathon enorm kan stimuleren. Zoek in je omgeving naar meerdere trainingspartners. Trainingsmaat klinkt wat te aardig. De marathon is voor de meeste een groot, vooral lang monster, dat in een uurtje of drie tot vier verslagen moet worden. Met vrienden of loopmaatjes die trainingsschema’s aangaan, betekent een psychologische verlichting. De marathon is een pracht van een uitdaging maar hier gaat toch de spreuk op: ‘gedeelde smart is halve smart’. 

Als je dan een trainingspartner zoekt, let even op elkaars ambitieniveau. Hoe snel zijn jullie nu? Aan elkaar gewaagd? Wat zijn de doelen, uitgedrukt in kilometers maar ook in trainingstijd? Wees daarin eerlijk naar elkaar. Anders kom je misschien na 3 maanden op wezenlijke verschillen uit en dat kan tot ergernis en trainingsachterstand leiden. Dames en heren, jullie kunnen best met elkaar trainen maar let op het krachtsverschil. 

Het is natuurlijk niet alleen ‘gedeelde smart, halve smart’, het is ook ‘gedeelde motivatie is extra motivatie’. Met elkaar kom je vaak tot extra training, je stopt minder snel met een training en met elkaar lachen vergroot het plezier in die lange voorbereidingstijd. Ongeveer de helft van de lopers heeft er al weer een jaar hardlopen op zitten voordat het startschot van de eerste marathon valt. Een lange tijd waarbij extra motivatie die je van medelopers oppikt echt kan helpen. 

Blijf bij je schema 
Heb je, en je trainingspartners een schema gevonden dat bij je past, spreek dan met elkaar het volgende af: ‘wij raken niet overtraind’. 
Dat is geen rare opmerking, het is de ervaring met startende lopers dat ze enthousiast zijn. Té enthousiast zijn en daardoor in de problemen raken. Kijk naar de schema’s voor de marathon en je ziet snel dat de opbouw in langzame stappen vooruit gaan. Dat is geen overbodige luxe, dit voorkomt blessures. 

Het is meer dan aan te raden om met trainingspartners de uitdaging van de marathon aan te gaan. Doe dat met elkaar en houd elkaar heel. Vraag aan elkaar vooraf aan de training hoe het met de gezondheid en de spieren staat. Een pijntje na de training kan best. Telkens terugkerende pijntjes die niet overgaan zijn meestal een signaal. Daar kun je niet mee rond blijven lopen. Het is vaak een signaal dat blessuregevaar om de hoek ligt. 

Ook als je geen beginner bent maar een ervaren loper die aan zijn eerste marathon werkt, loop je meestal meer kilometers dan je gewend bent. Kun je die omvang aan? En kun je de progressie in de omvang aan? Check je groep en kijk of iedereen mee kan. Het is slimmer om wat van die omvang af te halen dan blind de ambitie te volgen en te snel groei te willen bereiken. Vergeet niet dat banden en pezen vaak langer nodig hebben om sterker te worden dan spieren. 

Herstel 
Heb je met je groep goede schema’s gevonden voor de marathon? Mooi, stem dan de herstelweken af. Neem ook die herstelweken. Ook dit plezier van herstel kun je met elkaar delen. Even de ontspanning in de rustige trainingen. Misschien nog een keer gezellig afspreken op dagen dat je toch niet hoeft te lopen. Lekker lachen tijdens die rustige herstelloopjes, dat is ook het plezier van het hardlopen. 

De vuistregel is dat je om de drie tot vier weken een herstelweek hebt waarbij de omvang 20% lager ligt. Veel lopers zetten dat percentage nog wat hoger. Alle schema’s wijzen erop dat je in die periode sterker wordt en dat je lichaam krachtiger uit de herstelweek komt. Waar schema’s nooit op wijzen is dat het ook minder stress oplevert. Het is nogal een opgave om werk, familie en trainen voor een marathon te combineren. In de weken dat je minder hoeft te lopen, heb je meer tijd voor andere zaken. En die kunnen je ook weer motiveren om je training na die week geïnspireerd op te pakken. 

Heb je de bovenstaande punten rustig op een avond doordacht? Pak de telefoon, zoek hardloopvrienden en lokale wedstrijden en ga aan de slag. 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training