Tips tegen schurende bovenbenen tijdens hardlopen

Tips tegen schurende bovenbenen tijdens hardlopen

Hoe verlicht je als hardloper de pijn van schurende lichaamsdelen?

Ik herinner me het moment nog waarop ik me voor het eerst realiseerde dat mijn bovenbenen tijdens het lopen tegen elkaar aan gingen schuren. Het was tijdens een 10 km.
Bij ieder stap kusten de binnenkanten van mijn dijen elkaar.
Bij ieder stapje. Plak, wrijf, plak en uiteindelijk wordt het schuur, schuur en vervolgens een geïrriteerde huid.
Oorzaak 
Het schuren gebeurt vooral als je gaat zweten. Zweet bestaat uit zout en water, maar ook uit de stofjes orthocresol en paracresol, en die hebben een huid-ontsmettende werking. Door de warmte gaat je huid opzwellen. Op plekken waar weinig lucht bij kan komen, wordt het voor de zweetklieren moeilijk om het zweet af te voeren, waardoor ze verstopt raken. Het zout zorgt dan voor irritaties en kleine ontstekingen. Vooral als je daarbij gaat hardlopen.
Dit is dus waarom je vooral met warm weer last hebt van het schuren. Gelukkig zijn er een aantal redmiddelen die goed werken tegen schurende lichaamsdelen. Ik geef je een aantal tips om het schuren te verlichten of hopelijk te voorkomen.
Hardloopbroekjes
Als je een kort broekje aantrekt voor het hardlopen, zorg dan dat het ook een strak binnenbroekje aan de binnenkant is genaaid. Je hebt loszittende shorts en je hebt strakke shorts en strakke shorts zouden beter tegen het schuren werken. Koop natuurlijk je short ook niet te klein, anders kruipt het broekje omhoog en krijg je er toch last van.
Talkpoeder
Talkpoeder. Bij sommige mensen werkt dit uitstekend omdat het vocht absorberend is. Strooi een beetje in je kleding en klop de boel vervolgens goed uit voordat je het aantrekt.
Crème
Vaseline kan het schuren tijdelijk voorkomen, maar helaas trekt dit na een tijdje in en moet je dus weer smeren. Van een aantal hardlopers werd mij Bodyglide ook aangeraden. Dit werkt ook voor tepels, tenen, armen. Maar er zijn op talloze website zalfjes te vinden die een beschermlaagje aanleggen zonder in de huid te trekken en die water- en zweetresistent zijn.
Spray
Er bestaat nu ook een spray dat beschermt tegen overmatig transpireren, Odorex Extra Dry. Het middel zorgt ervoor dat huid droog blijft. Maar ook hierbij geldt hetzelfde als bij vaseline en talkpoeder: bij de een werkt het en bij de ander niet. Het nadeel van dit product is dat het soms kan prikken. Niet zo handig als je al last hebt van zere bovenbenen.
Water
Door veel water te drinken daalt je lichaamstemperatuur, waardoor je minder zweet en dus minder last van bultjes.
Pleisters 
Daarnaast is er ook de Body Patch ReSkin. Dit is een elastische pleister die je op de zere plekken aan de binnenkant van je benen kunt plakken. Het werkt als een soort tweede huid en is pijnloos te verwijderen. Je kan de pleister ook meerdere keren gebruiken en wassen, wat een groot voordeel is. De pleister zou ook nog eens zweet goed doorlaten. De pleisters kosten ongeveer 7 euro.
Heb jij nog andere tips tegen schurende benen, tepels of andere lichaamsdelen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 reacties

 • RunHanRun.nl

  Ik begon met vaseline. Prima voor de dijbenen/lies, rampzalig voor de tepels. Niet omdat het daar niet werkt, maar het geeft vlekken in je shirt. En om als man met ‘ronde’ vlekken op die hoogte te lopen….

  Vervolgens Bodyglide gaan gebruiken. Prima spul! Vooral voor de tepels, en eventueel onderarmen als je mouwloos (en lange afstanden) loopt.

  Momenteel gebruik ik de anti-chafing van Decathlon. Werkt ook prima, zeker ook voor de langere duur, en is betaalbaarder dan de Bodyglide.

  • RunHanRun.nl

   Correctie… met ‘onderarmen’ bedoel ik dus de onderkant van de bovenarmen :). Zeg maar de kipfiletjes…..

 • &jenny

  Smoovall! Werkt super! Jammer genoeg komt het in kleine flesjes en in sprayvorm en alleen te bestellen via internet maar het werkt super.
  Ook super handig voor op een warme vakantie bestemming als je een rokje aan wil.

 • Goethals Marc

  Bij Decathlon verkoopt men anti wrijving créme heel tevreden over, voor zowel tepels als dijen te gebruiken.

  • RunHanRun.nl

   Deze gebruik ik inmiddels ook, met name op de bovenarmen en eventueel de tepels.
   Voor de liezen / binnenkant dijen heb ik liever vaseline, dat houdt het namelijk langer vol (50+km).

 • Rob

  Ik draag geen vlinderbroekjes meer. Uiteindelijk had ik overal schuurplekken, ook in mijn kruis. Gewoon een korte tight helpt het beste en de rest kwam met vaseline toch nog goed. Tepels plak ik af met sporttape voor alles wat ik langer loop dan een uur. Goedkoop en het blijft zitten en het ziet er niet uit, maar onder douche waardeer je het weer. 🙂

 • Astrid

  Vevina crème werkte bij mij altijd erg goed.

 • Mandy

  Precies lang genoeg broekje.

 • Egon

  Bij marathons (en langer) smeer ik de tepels eerst in met Vaseline of Purol (ook goed spul) en niet te zuinig! daar overheen plak ik een grote vierkante pleister (8 x 8 cm), werkt perfect. Ook de voeten en vooral tussen de tenen ook (véél) Vaseline of Purol, ook tijdens regen geen last van schuurplekken of blaren. Bij schuurplekken op de benen zou je een korte of 3/4 tight kunnen overwegen.
  Lopers die last van zout (i.v.m. zweten) in de ogen hebben kunnen de wenkbrauwen met Vaseline insmeren (hier niet te dik).

 • Kevin

  Bepanthen babyzalf. Alleen wel kleverig en niet goedkoop.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training