Waarom core-stability je snelheidswinst oplevert

Jij dacht altijd dat alleen je benen voor de snelheid zorgen? Echt niet….

Je kent de adviezen vast: doe 3x keer in de week 10 minuten variaties op de plankoefening want dat is goed voor de hardloper. Jij dacht dat kracht alleen vanuit je benen kwam? Mis. Hoe zit de relatie tussen core stability en pasafzet in elkaar? Wie dat goed toepast zal veel makkelijker hardlopen.

Jij dacht altijd dat je benen voor de snelheid zorgen? Dat klopt maar dan moet je ze ook de kans geven om optimaal te bewegen. Daar komt core stability, in goed Nederlands rompstabiliteit, bij kijken. Tijdens het hardlopen zijn het niet alleen je beenspieren en een paar longen die hard aan het werk zijn. De stevigheid van je rompspieren bepaalt je in hoge mate je technische vorm. Hoe beter die is, hoe makkelijker je loopt. Het is voor iedere loper fijn, van beginner tot topniveau, om met de best mogelijke houding te lopen.

Zie onze video’s met corestability oefeningen.

Directe winst

In het recente artikel over houding en techniek met 4 concrete verbeterpunten kon je al zien dat de plaatsing van de voet onder je zwaartepunt belangrijk is. Daar heb je die sterke rompstabiliteit voor nodig. Bij een hardloper die geen stabiliteit heeft zal voet de gaan zwabberen. Heb je wel die veerkrachtige rompstabiliteit die alles snel corrigeert en compenseert dan is iedere pas perfect geplaatst. Dat leidt tot makkelijker hardlopen. Je bereikt met weinig meerenergie, de stabiliteit bij iedere pas gebruiken, de grote winst dat iedere pas klopt en je meer snelheid kunt ontwikkelen.

Je bent meer dan een silhouet

Je bent natuurlijk veel meer dan een silhouet. Op afbeeldingen in trainingsboeken wordt de hardloper vaak van de zijkant bekeken bij de uitleg over de landing. Je bent een volledig bewegend driedimensionale hardloper. Niets staat stil tijdens het hardlopen. Een stevige rompstabiliteit zorgt er onder meer ook voor dat:?

  • 1) Je heupen mooi recht blijven
  • ?2) Je schouders op een lijn blijven waardoor je armen mooi naast je meegaan met de hardlooppas
  • 3) De belangrijkste: je hoofd goed rechtop gesteund wordt. Kijk vooruit, zeker niet naar de straat vlak voor je hardlooppas. Het werkt ook de andere kant op, je hoofd stuurt ook aan op een rechte rug.
Geheim voor de afzet: heup verlengen

Dan kom je vanuit rompstabiliteit ook uit bij een groot geheim voor veel hardlopers: gebruik je heupen voor je hardlooppas. 

Duizenden hardlopers zetten wel hun hardlooppassen maar gebruiken niet hun volledige potentieel. Die grote kracht die je bij sterke hardlopers ziet is de inzet van hun heupen. Veel lopers gebruiken gewoon hun benen en denken optimaal te lopen. Het is maar een klein stukje extra maar het is naar verhouding een reuzenkracht vooruit. Zet duidelijk je afzetbeen schuin af. Voel dat je niet alleen voeten en benen gebruikt maar ook de heupen. Je duwt jezelf extra vooruit.

Hoe train je dat

Voor veel hardlopers is die overgang, naar de inzet van de heup een zoektocht. Het is voor je gevoel maar een mini stukje extra afzet. Daarom is het zo lastig te vinden. Dat kun je onder meer trainen door:

A) 2 x 8 lichte squats met sprong omhoog. Je hoeft niet torenhoog te springen maar wel de inzet van de hele lengte van je been voelen.

B) Als je bijvoorbeeld een 10 kilometer duurloop doet, probeer de laatste 100 meter de heupinzet echt in te zetten. Enige voorzichtigheid is geboden, vandaar de slechts kleine afstand van 100 meter, overdreven overdaad kan tot overbelasting leiden.

Veel plezier in jouw ontdekkingreis naar die extra sterke hardlooppas.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training